Eğitimle, Suriyelilerin savaş nedeniyle yaşadıkları travmayı yenmeleri hedefleniyor.
Şanlıurfa’da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Medikal Derneği (IMC) tarafından gerçekleştirilen eğitim seminerinde konuşan IMC Psikososyal Program Yöneticisi ve Klinik Psikolog Stephanie Duverge, savaş travması yaşayan Suriyelilerde, çocuk evlilikleri, cinsel istismar ve intihara teşebbüsün görüldüğünü söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve IMC’nin oluşturduğu program kapsamında, sosyal hizmet personellerine, Suriyeli sığınmacılara nasıl müdahale edileceğini göstermek amacıyla psikolojik ilk yardım eğitimi veriliyor. 40 sosyal hizmet personelinin katıldığı seminer iki gün sürecek. Seminerin ilk eğitimine, sosyal hizmet çalışanlarının yanı sıra Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol, IMC Psikososyal Program Yöneticisi ve Klinik Psikolog Stephanie Duverge, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Kıdemli Koruma Asistanı Gonca Savaş katıldı.
IMC Psikososyal Program Yöneticisi ve Klinik Psikolog Stephanie Duverge, Türkiye’de mülteci kamplarında ve kamp dışında kalan Suriyelilere pek çok alanda destek sağladıklarını kaydetti. Duverge, Ankara’da koordinasyon merkezi bulunan derneğin Kilis, Antakya ve Şanlıurfa’da psikososyal ve tıbbi destek sağlayıp, kapasite geliştirme alanında da etkinlikler yaptığını kaydetti. Duverge, Suriyelilere direkt desteğin yanı sıra bu alanda görev yapan sosyal hizmet personellerine de eğitim verdiklerini belirtti. Suriyelilerde pek çok farklı vakayla karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Duverge, “Savaşın bazı etkileri çok görünür olmuyor. Bunlar derinlerde, savaş sonrası travmalar oluşturuyor. Çalışmalarımızla, bu etkileri en aza indirmeyi ve ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Erken yaşta, çocuk evlilikler, cinsel istismar ve intihar teşebbüsleri bu etkilerin başında geliyor. Tüm toplumda bu tür sorunlar söz konusu. Biz mültecilerle çalıştığımız için programımız Suriyelilere yönelik. O yüzden bu konudaki çalışmalarımız çok yoğun” dedi.
Tüm imkanları seferber ederek, başta çocuklar olmak üzere tüm Suriyelilerin savaş travmasını atlatabilmeleri için mücadele ettiklerini vurgulayan Duverge, şöyle konuştu:
“Psikologlarımız, psikiyatristlerimiz, sosyal çalışmacılarımız var. Bunun yanında toplum merkezi ve çocuk dostu alanlarımız var. Uzman personellerimiz, bu alanlarda Suriyelilere direkt destek verebiliyor. Sadece klinik, psikolojik alanda değil, pek çok hizmetlerimiz söz konusu. Direkt desteğin yanında oyunlarla, sanatsal etkinliklerle, çocukların, gençlerin ve mağdur insanların gelişimi, bu travmayı atlatmaları için çalışmalarımız söz konusu.”
SURİYELİLERİN KORKULARI
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol da başta çocuklar olmak üzere, karşılaştıkları Suriyelilerin çoğunun yaşadıkları savaşın korkusunu üzerinden atamadığını ifade etti. Suriyelilerin diğer endişelerinin ise sığındıkları coğrafyada kendilerini bekleyen bilinmezlikler olduğunu anlatan Demirkol, sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriyelilerin savaş korkusunu atlatması, farklı bir coğrafyaya gelen Suriyelilerin karşılaşabileceği durumlar, bilinmeze yolculuk noktasında çalışmalarımız yoğunlaşacak. Aynı zamanda büyük korku yaşayan çocuklar üzerinde psikolojik destek ve tedavilerimiz, uygulamaya çalıştığımız diğer alan. Çocukların savaş korkusu ve travmasından kurtulmasına yönelik çalışmalarımız gerçekleşecek. Refakatsiz bir şekilde sınırı geçen Suriyeli çocuklara yönelik hizmetlerimizi yoğunlaştıracağız. Kendi vatandaşlarımıza, engellilere, kadına, çocuğa, gençlere yönelik uygulanan eğitimleri, psikolojik desteklerin aynısını Suriyelilere de uygulamayı amaçlıyoruz.”
Vali Yardımcısı Aylin Duman Kırcı, hem kamplar hem de dışarıda kalan Suriyelilere yönelik, psikolojik ve sosyal destek anlamında ciddi çalışma yürütüldüğünü belirterek, destek veren tüm ulusal, uluslararası kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerine teşekkür etti. Suriyelilerin artık misafir olmayacağını belirten Kırcı, “Artık Suriyeli dostlarımız misafir değil, belki onlarla entegrasyon sağlanacak. Onların bu zamanları en hızlı şekilde aşmaları, bizim halkımız ve toplumumuzla beraber yaşam sağlamaları gerekiyor. Buradaki personelimizin karşısına Suriyeliler çıkacak. Bugünkü eğitim bu anlamda bizim için iyi bir fırsat” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından eğitimlere başlandı.