Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla yapılan İzmir’de kurulu oda ve borsaların yönetim kurulları ortak toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yeni görevlerinde başarılar dilenirken, siyaset gündeminin geriye atılıp hızla ekonomiye odaklanılması gereken bir dönemin eşiğinde olunduğu belirtildi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın katılımıyla İzmir’de kurulu oda ve borsaların yönetim kurulları ortak toplantısı düzenlendi. Toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yeni görevlerinde başarılar dilenirken İzmir ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, siyaset gündemin geriye atıp hızla ekonomiye odaklanılması gereken bir dönemin eşiğinde olduklarını belirtti.
“EKONOMİYE ODAKLANILMALI”
İzmir Ticaret Borsası Meclis Salonu’nda yapılan toplantıda ev sahibi olan söz alan İzmir ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, siyaset gündemin geriye atıp hızla ekonomiye odaklanılması gereken bir dönemin eşiğinde olduklarını kaydetti. Bu dönemin yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun vaad ettiği gibi yeni bir sıçrama dönemi olmasını temenni ettiklerini ifade eden Kestelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü Türkiye 2006 yılından bu yana sekiz yıldır orta gelir grubu ülkesi. Orta vadeli programa göre 2015 yılından sonra 12 bin Dolar’ı aşıp yüksek gelirli ekonomiler ligine ilk adımı atmış olacağız fakat orada ne kadar kalacağımızın ya da hangi hızla yükselip düşeceğimizin belirtisi bugün attığımız adımlar olacak.”
“GELİŞMİŞLİK FARKI AZALTILMALI”
Camia olarak yeni dönemde dikkat etmeleri gereken en önemli noktalardan birinin de ülkedeki metropoller arasındaki gelişmişlik farkının azaltılması olduğunu dile getiren Kestelli, şöyle devam etti: “İzmir potansiyeli ile ülke büyümesine en çok katkı verecek illerin başında geliyor ancak Ankara’da tasarlanan ve özellikle İstanbul’u gözeten büyük yatırım politikaları İzmir’in bu katkıyı vermesinde engel teşkil ediyor. İzmir Fuarı’nın küresel bir çekim merkezine getirilememiş olması bu ihmal için sanırım verilebilecek en güzel örnek. Sizden, Ankara TOBB merkezinde yapılan şurada dile getirdiğiniz ve kentimiz için çok hayati olduğuna inandığımız konuların takibi için destek istiyoruz.”
“BÜYÜK POTANSİYEL”
Kestelli’nin ardından söz alan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, “İzmir’de geri kalmışlığın ifadesi basında ve kamuoyunda tartışılıyor. Ancak yabancı sermayelerin en çok geldiği illerin başında İzmir geliyor. Yüzde 21 sanayi sektöründe İzmir’de yatırım yapıyorlar. Buradan şu çıkıyor; İzmir’e gelen yabancı sermayenin yüzde 21’i sanayiyi tercih etmişse demek ki aynı lisanı, aynı duyguyu paylaşan insanlar olduğumuzu görüyoruz. İzmir’in vergilerine baktığımızda yaklaşık yüzde 10’a yakın bir kısmının bütçeye aktarıldığını görüyoruz ama bütçeden aldığımız katkı maalesef aynı değil. Tahakkuka bakarsanız 1’e 7, ödemeye bakarsanız 1’e 4 şeklinde geri yatırım aldığımızı görüyoruz. Bizim burada ne yapmamız gerekiyor; İzmir’in bu 1’e 4’ün karşısında 1’e 5 de verme imkanı var. 1’e 6 da verme imkanı var. Daha çok imkan tanındığında İzmir’in yetişmiş iş gücü, 10 üniversitesi, 300 gün güneşli olan ılıman bir iklimi, limanları, uluslar arası havaalanı, çevre yolları ile baktığınızda son derece büyük potansiyel olduğunu görüyoruz” dedi.
“VERGİ VE YÜKLER AZALTILMALI”
Yorgancıların ardından söz alan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise, 2023 yılında yaklaşık 30 milyar Dolar’ı bulacak olan navlun açığının azaltılması için önlemlerin şimdiden alınmaya başlanması gerektiğine değindi. Türkiye’nin 400 milyar Dolarlık dış ticaretinde bugün itibariyle ödenen navlunun yüzde 7’sinin deniz yoluyla gerçekleştirilmekte olduğunu söyleyen Öztürk, bunun 12 milyar Dolarları bulabildiğini ifade etti. Son olarak konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da kayıt dışı rekabeti azaltan istihdam üzerindeki vergi ve yükler azaltılması gerektiğini belirterek, “Kalkınma ajanslarının yapısı mutlaka değiştirilmeli. İZKA tek bir ile dayalı kalkınma ajansı olmasına rağmen hiçbirimiz bu çalışmadan memnun değiliz. Devletçi bir yapısı var. Devletin verdiği para yine devletin kurumlarına veriliyor” diye konuştu.
Toplantı, basına kapalı olarak devam etti.