Türkiye'ye kalp krizi uyarısı

Yapılan bir araştırma, haftalık çalışma saatleriyle kalp krizi riski arasındaki bağlantıyı ortaya koyuyor. Uzmanlar, Türkiye'de haftada 50 saati aşan çalışma saatleri konusunda uyarıyor.

ARAŞTIRMAYLA ORTAYA ÇIKTI

Sağlık alanında yayın yapan haftalık The Lancet dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre haftada 55 saat ve daha uzun süre çalışanlarda kalp krizi riski, haftada 35-40 saat çalışanlara göre yaklaşık yüzde 33 daha fazla.

600 BİNİN ÜSTÜNDE İNSAN İNCELENDİ

Türkiye dahil Avrupa ülkeleri, ABD ve Avustralya'da toplam 603 bin 838 kadın ve erkek üzerinde yedi yılık bir dönemde yapılan 25 araştırmanın sonuçları değerlendirildi.

ALKOL VE SİFARANIN ETKİSİ

Araştırmada kalp krizi riskinde sigara ve yüksek alkol tüketimi ile fiziksel aktivite durumunun etkisi de hesaba katıldı. Buna göre kalp krizi riskinin haftada 41-48 saat arasında çalışanlarda yüzde 10 iken, 49-54 saat çalışanlarda yüzde 27'ye yükseldiği kaydedildi. 55 saat ve daha fazla çalışanlarda ise riskin yüzde 33'e çıktığı belirtildi.

KALP HASTALIĞI RİSKİ DE ARTIYOR

Araştırmaya göre haftalık çalışma saatlerinin uzunluğu, koroner kalp hastalığı riskini de yüzde 13 oranında artırıyor. Londra Üniversitesi'ne bağlı University College London'da epidemiyoloji profesörü Mika Kivimaki, kalp hastalıkları ve kalp krizine, genetik ve çevresel faktörlerin dahil olduğu karmaşık etkenlerin yol açtığını belirterek, "Konuyla ilgili eldeki tüm araştırmaların bir havuzda toplanması, çalışma saatleriyle kalp hastalıkları riski arasındaki bağlantıyı daha kesin bir şekilde araştırabilmemizi sağladı. Tıp alanında çalışanlar, uzun çalışma saatlerinin kalp krizi riskini önemli ölçüde artırdığını dikkate almalıdır" diye konuştu.

EN ÇOK ÇALIŞAN TÜRKLER

Araştırmadan bağımsız uzmanlar da araştırmanın ortaya koyduğu bulguların önemli olduğunu belirterek, farklı ülkelerde farklı çalışma saatlerinin geçerliliğine dikkat çekti. Araştırma sonuçlarını The Lancet'e yorumlayan İsveç Umea Üniversitesi'nden Urban Janlert, uzun çalışma saatlerinin kalp krizi riskinde göz ardı edilemeyeceğini belirterek, "Bazı ülkeler çalışma saatleriyle ilgili yasal düzenlemelere sahip olmasına rağmen bu her zaman uygulmaya geçirilmiyor" diye konuştu.

EN RAHAT HOLLANDA


Gelişmekte olan ülkelerde Türkiye'nin en uzun çalışma saatlerine sahip olduğuna dikkat çeken Janlert, "Türkiye'de haftada 50 saatten fazla çalışanların oranı yüzde 43 ile en yüksek. En düşük oran ise yüzde 1'in de altında kalan Hollanda'da" dedi.

AMAN DİKKAT!


İngiliz Kalp Vakfı tıbbi direktörü Mike Knapton da "Bu araştırma, doktorların çok çalışan hastalarına tavsiyede bulunurken kalp hastalıkları risk faktörlerine özellikle değinmeleri gerektiğini gösteriyor" diye konuştu. 


Diğer Haberleri