Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Gaziantep'e yerleşen Suriyeli çiftin geçen cuma günü 75'inci Yıl Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde Hac Ömer adını verdikleri erkek bebekleri dünyaya geldi. Ancak, Suriyeli bebek derisindeki çatlakların fark edilmesi üzerine başka bir hastaneye sevk edildi.
'Palyaço bebek sendromu' tanısı ile hastanede kuvöze alınan ve vücudu sürekli olarak kremlenerek nemli tutulan bebek yaşam mücadelesi verirken, Suriyeli çiftin daha önce dünyaya gelen ikiz bebeklerinin de aynı hastalıktan dolayı birkaç gün sonra öldüğü belirlendi.
'GENELDE HAYATLARINI KAYBEDİYORLAR'
Çocuk Hastalıkları Uzmanı doktor Metin Karçin, cumartesi günü hastaneye gelen bebeğin tedavisine başlandığını ifade etti. Küçük çocukta 'palyaço bebek' olarak adlandırılan ve milyonda bir insanda görülen hastalığın bulunduğunu belirten Karçin, "Bebeğimiz halk arasında palyaço bebek veya yılan bebek ismi verilen bir hastalıkla dünyaya geldi. Bu hastalık genetik ve kabaca milyonda bir görülen bir hastalık. Genelde bu tür bebekler yeni doğduklarında hayatlarını kaybediyorlar. Bebeklerde aşırı keratin dokusu oluşmasına bağlı olarak ciltte çatlaklar ve buğulanmalar olur. Buna bağlı olarak aşırı hareket ve solunum kısıtlılığı oluyor. Çatlaklara bağlı olarak da çocuklar enfeksiyona yatkın olurlar. Bu enfeksiyonlara bağlı olarak da hayati tehlike oluşuyor ama şu an bir sıkıntımız yok. Şu anda cilt nemlendirmesini yapıyoruz ve beslenmesini sağlayarak tedaviye devam ediyoruz" diye konuştu.
DÜNYADA YAŞAYAN 1-2 VAKA VAR
Cildiye Uzmanı İsmet Aktaş ise bebeği 24 saat gözetim altında tuttuklarını ve gerekli her türlü tıbbi desteği sağladıklarını belirterek "Hastamız bize Kadın Doğum Hastanesi'nden sevkli olarak geldi. Hastamızın tanısı palyaço bebek olarak nitelendirilmekte. Hastalığın tipik seyri göz kapaklarının kapalı olması, kulaklarının deriye yapışık olması ve derinin parşömen kağıdı gibi bir dokuyla kaplı olması. Dikkatli bakıldığında eklemlerde çatlamalar görüyoruz. Bu hastamıza şu anda pediatri ve cildiye doktorlarımızla destek tedavisi vermekteyiz. Dünyada yaşama şansı çok az olan hastalıklar grubunda görülüyor. Dünyada yaşayan bir veya iki vaka olduğu söyleniyor" dedi.