Diyabette Beslenme Önerileri

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, diyabet tedavisinde kan şekeri kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasının çok önemli olduğunu belirtti.
Diyabetli hastalara beslenme önerilerinde bulunan Bilgili, diyabetli hastaların basit şeker olan şeker, çikolata, tatlı, beyaz ekmek, rafine un tüketmek yerine, kompleks karbonhidratlar tercih etmeleri gerektiğini kaydetti. Bilgili, "Kompleks karbonhidratlar örneğin; tam tahıllı ekmek, kepekli ekmek, çavdar, yulaf ekmeği, bulgur pilavı ve kepekli makarna grubu, yulaf ezmesi, müsli gibi kana daha yavaş karışarak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Beyaz şeker, reçel, bal, çikolata, tatlı, dondurma gibi basit şeker içeriğinden dolayı diyabetli bireylerin uzak durmalıdır. Bu ürünlerin diyabetik olanları tercih edilmelidir. Diyabette posa içeriği zengin besinler tüketmek oldukça önemlidir. Meyve, sebze, kuru baklagiller posa yönünden oldukça zengin besinlerdir. Lifli besinler yüksek enerji yoğunluğu içerirler ve midede hacim oluşturarak doygunluğu artırırlar. Bu nedenle 20-35 gr/gün diyet posası önerilmektedir” dedi.
ÖĞÜN SAYISI ARTIRILMALI
Besin alımı aralıklarının uzun tutulması yerine; öğün sayısının artırılması konusunda önerilerde bulunan Bilgili şöyle konuştu;
“Artırılarak besin tüketiminin 6-7 öğüne bölünmesinin kan şekerinin dengelenmesinde önemlidir. 2,5-3 saatte bir küçük öğünler yapılmalıdır. Uzun süren açlıklar kan şekerinde dengesizlik ile hipoglisemiye sebep olabilir. Ara öğünlerde protein grubundan bir besin ile karbonhidrat grubundan bir besin birlikte tüketildiğinde kan glukoz düzeylerinin daha iyi dengelendiği görülmüştür. Örneğin; 2 adet kepekli galeta, 1 bardak ayran veya 2 ince dilim ekmek, 30 gr az yağlı beyaz peynir ile tost veya 1 küçük boy elma,1 su bardağı tarçınlı süt olabilir. Sofralarınızdan tarçın ve zerdeçalı eksik etmeyin kan şekerini dengelemede oldukça önemlidir. Kırmızı et ve yemeklerde aşırı tuzdan kaçının. Balık ve soya ürünleri iyi birer protein kaynağıdır. Yağlı, kızartılmış ve nişastalı içeriği yüksek patates, pirinç, pişmiş havuç, kestane, mısır gibi yiyeceklerden kaçının. Şeker ve şekerli gıdalardan, rafine undan uzak durun. İçeriğini bilmediğiniz ürünleri tüketmeyin. Ispanak, salatalık, domates, soğan, kuru fasulye, sarımsak gibi sebzelerin tüketimini arttırın. Alkolden uzak durun. Stresi hayatınızdan çıkarın. Düzenli egzersiz yapın. Günde en az 40 dakika tempolu yürüyüşler yapın.”

Haberleri