Diyarbakır Uclg Zirvesinde

Yerel yönetimlerin BM’si gibi bir işlevi olan Dünya Birleşik Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı’nın (UCLG) genel kurulu özelliğini taşıyan Dünya Konseyi toplantısı 23-29 Kasım tarihleri arasında Çin’in Haikou kentinde yapıldı.
UCLG Dünya Konseyi Zirvesi’ne bölgeden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Dersim Belediyesi Eşbaşkanı Nurhayat Altun, Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanı Sara Kaya olmak üzere Türkiye’den 38 belediye başkanı veya temsilcisi katıldı. UCLG’nin Ortadoğu ve Batı Asya Teşkilatı’nın (MEWA) Eşbaşkanlığını yürüten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, “Yerel Ekonomi ve Sosyal Kalkınma: Yerel ve Bölgesel Yönetimlerin Rolü” konulu toplantıda bölgesel eşitsizliğin önemli bir sorun olduğunu ve bunun merkezi hükümetler tarafından çok da problem edilmediğini söyledi. İllerin ve bölgelerin ekonomi üzerinde söz ve karar sahibi olmaları için UCLG’nin bir çağrı yapabileceğini ifade eden Kışanak, yerel yönetimlerin mali gücünü artırmak ve mali özerkliklerini güçlendirmek için UCLG’nin merkezi hükümetleri etkileyecek bir mekanizma için çaba sarf etmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, UCLG’nin gelişmiş ve gelişmemiş kentler arasında deneyim paylaşımları konusunda “dayanışma ağı örmesi” için misyon yüklenmesini gündeme getirdi.
“YEREL YÖNETİMLERE AFET GÖÇ ÖDENEĞİ VERİLMELİ”
Asya’da meydana gelen Tsunami sonrasında UCLG bünyesinde kurulan Yerel ve Bölgesel Yönetimler Afetlere Cevap Görev Gücü Çalışma Grubu’nun düzenlediği “Afet Yönetimi Görev Gücü” başlıklı oturumda da söz alan UCLG-MEWA’nın Eşbaşkanı Kışanak, Suriye ve Irak’taki savaşla birlikte mülteci akını ve insani durum hakkında bilgi verdi. Çalışma Grubu’nun dikkatini savaş göçüne çeken Kışanak, merkezi hükümetlerin, afet-göç durumlarında kullanılmak üzere yerel yönetimlere özel bir ödenek göndermesi gerektiğinin altını çizdi. Kışanak, Suriye ve Irak’tan gelen savaş göçü deneyimlerinden hareketle mali ve insani yardım konusunda engelleyici/kısıtlayıcı yasalarda değişiklik yapılması, yerel yönetimlerin yardımlara ulaşmasını kolaylaştırması; bu tür durumlarda gümrük-sınır engellerinin ortadan kaldırılması konularında merkezi hükümetlere çağrıda bulunulmasını önerdi. Kışanak ayrıca 2015’in ilk yarısında gerçekleşecek olan Cenevre toplantısında da bu konuların ele alınması çağrısı yaptı.
UCLG Dünya Zirvesi öncesinde Yönetim Kurulu da toplandı. Diyarbakır’ın da temsil edildiği Yönetim Kurulu’nda kadın temsiliyeti konusunda daha önce belirlenen hedefin tutturulamaması eleştirildi ve bu yönlü raporlar sunuldu. Kışanak, burada kadın çalışmaları için bütçe oluşturulmasını istedi.
KIŞANAK MEWA FAALİYET RAPORUNA AKTARDI
UCLG Dünya Konseyi zirvesinde ise Gültan Kışanak, UCLG-MEWA’nın eşbaşkanı olarak yaptığı konuşmada 2014’ün UCLG-MEWA açısından çok önemli bir yıl olduğunu belirterek, “Faaliyetlerimizi yönlendiren ana hedeflerimiz bulunmaktadır; bunlardan biri UCLG ile Avrupa Komisyonu arasındaki Stratejik Ortaklığın bir parçası olmaya yönelik hazırlıklardır. Bir diğeri Habitat 3 hazırlıklarıdır, üçüncüsü de Dünya Su Forumu hazırlık çalışmalarıdır” dedi. Bu iki hedef doğrultusunda Bölgesel Komiteler ve Çalışma Grupları kurmaya karar verdiklerini belirten Kışanak, böylelikle MEWA bölgesindeki yerel yönetimlerin sesini daha iyi duyurabilmeyi ve UCLG bünyesinde gerçekleştirilen örnek uygulamaları üyelerle paylaşabilmeyi amaçladıklarını söyledi.
UCLG-MEWA’nın üniversiteler ve düşünce kuruluşlarıyla işbirliğini de arttırmayı hedeflediğini anlatan Kışanak, düzenlenen söyleşilerde yerel yönetim aktörlerini ve akademisyenlerini bir araya getirmeyi ve kalkınmayı teşvik etmeyi, diyaloğu güçlendirmeyi amaçladıklarını kaydetti.
EŞİTLİK KOMİTESİNE DİYARBAKIR DAVETİ
UCLG Cinsiyet Eşitliği Komitesi’nin bir toplantısını Diyarbakır’da yapmayı öneren Kışanak, Diyarbakır olarak ev sahipliği yapabileceklerini söyledi. Kışanak, “Yerel demokrasi ve kalkınmanın kilidi olarak kentsel yaşam kalitesini attırmalıyız. Yerel demokrasi, kadınların aktif katılımı olmadan gerçekleştirilemez. Bundan yola çıkarak Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği çatısı altında 102 belediyede Eşbaşkanlık sistemini kurduk. Her belediyede bir kadın eşbaşkan ve bir erkek eşbaşkanımız vardır. Bu doğrultuda, bu deneyimi yerinde incelemek amacıyla Cinsiyet Eşitliği Komitesini Diyarbakır’a davet etmek istiyorum. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi böylesi bir etkinliği gerçekleştirmeye hazırdır. Böylece uygulamayı yerinde görme imkanı da bulunmuş olur” şeklinde konuştu.
Kışanak Anadolu’dan ve özellikle Diyarbakır ve Antep’ten geçen tarihi İpek yolunu tekrar canlandırmak amacıyla UCLG üyeleri ile işbirliği içinde olmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Kışanak, Dünya Konseyi zirvesinde pek çok ikili görüşme de gerçekleştirdi. İkili ilişkilerin geliştirilmesi için görüşme yapan Kışanak, kadın belediye başkanlarını Diyarbakır’da gerçekleştirilecek olan 2. Ortadoğu Kadın Konferansı’na da davet etti.

Haberleri