Özel Kastamonu Anadolu Hastaneleri Diyetisyen İrem Demirilyas, sağlıklı beslenmek için günde en az 10 bardak su içilmesi gerektiğini söyledi.
Nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda bilgiler veren Özel Kastamanu Anadolu Hastaneleri Diyetisyen İrem Demirilyas, cevabı büyük bir karmaşa haline getirilen sorunun aslında çok basit bir yanıtının olduğunu ifade ederek, sağlıklı beslenmeden geçtiğini söyledi.
Sağlıklı beslenmenin, büyüme, gelişme, yaşamın sürdürülebilmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılması şeklinde tanımlayan Demirilyas, “Sağlıklı beslenmeyi ise kendi içerisinde yeterli ve dengeli beslenme olarak ikiye ayırabiliriz. Bireyin yaşına, cinsiyetine ve aktivitesine göre enerjinin yeterli olması yeterli beslenme ve besin öğelerinin de yeterli alınması dengeli beslenme şeklinde tanımlanıyor. Peki, bizler için yeterli ve dengeli neden önemli sorusuna şöyle yanıt bulmaktayız; ’sağlıklı yaşam için elzem oluşu’, ’bedensel ve ruhsal gelişimi olumlu yönde etkilemesi’, ’bebeklerin ve çocukların sağlıklı büyümesini sağlaması’, ’enfeksiyonlara yakalanmayı önlemesi’ ve ’bazı hastalıkların ortaya çıkışının engellenmesi’” dedi.
Bireye özgü beslenmenin yaşam boyuncu büyük önem taşıdığına dikkat çeken Demirilyas, “Gebelikte, emziklilikte, bebeklikte, çocuklukta, ergenlikte, yetişkinlikte, yaşlılıkta vb. tüm dönemlerde bireye özgü beslenmemize dikkat etmeliyiz. Beslenmemizin temelini oluşturan besin öğeleri 6 grupta toplanmaktadır. Bunlar karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve sudur. Tüm bu besin öğelerini içeren ana besin gruplarımız ise, et ve et benzeri, süt ve süt ürünleri, sebzeler ve meyveler, tahıllar, yağlar ve şekerler olmak üzere gruplara ayrılmaktadır” diye konuştu.
Günde en az 8-10 bardak su içilmesi gerektiğine işaret eden Demirilyas, yeterli ve dengeli beslenme modeline uygun sağlık önerileri hakkında da şu bilgileri verdi:
“Besin çeşitliliğin önem verilmelidir. Her öğün bütün besin gruplarından bir çeşit besin tüketmeye özen gösteriniz. Günde en az 3 ana 2-3 ara öğün tüketmeye özen gösteriniz. Amacımız azar azar ve sık sık beslenmeyi sağlamaktır. Öğün atlamayınız, özellikle sabah öğününde mutlaka kahvaltı yapınız. Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Her gün süt ve ürünlerinin tüketimini ve posadan zengin besinlerin tüketimini arttırınız. Sebze ve meyvelerde yenilebilir olanları kabuklu tüketerek posa tüketimini arttırmış oluruz. Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı yemeyi tercih ediniz. Aşırı yağlı besinler tüketmemeye özen gösteriniz. Örneğin, mayonez, krema, tavuk derisi, kuyruk yağı vb besinlerden kaçınınız. Özellikle doymuş yağ içeriği yüksek besinlerden uzak durunuz. Yemeklerinizde margarin, tereyağı yerine bitkisel sıvı yağları tercih ediniz. Et ve süt grubundaki besinleri az yağlı ve yağsız tercih ediniz. Pişirme yöntemini, kızartma, kavurma yerine ızgara haşlama, buğlama ve ya fırında tercih ediniz.”
Şeker ve tuz tüketiminin de azaltılmasını isteyen Demirilyas, “Sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli egzersiz yapınız. Örneğin, haftada en az 5 gün 30-45 dakikalık tempolu yürüyüş yaparak birçok hastalık ve şişmanlık açısından büyük bir fayda sağlar. Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlıklı yaşam için gerekli olduğunu ve birçok hastalığı oluşturmadan önleyebileceğimizi unutmamalıyız” şeklinde konuştu.