Doç. Dr. Aktürk: "charlie Hebdo Katliamı Fransa’nın Ürünüdür"

Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şener Aktürk, Charlie Hebdo saldırısın gerçekleştiren teröristlerin Fransa’da yetişerek radikalleştiğine dikkat çekerek, "Bu teröristler Fransız siyasetinin, ekonomisinin, kültür politikalarının ürünüdür. Dolayısıyla İslam ile anılmaları son derece sorunlu bir yaklaşımdır. Fransa’nın Türkiye’yi örnek alarak bir çözüm süreci başlatmaya ihtiyacı var" dedi.
Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şener Aktürk, Moral FM’de katıldığı programda Charlie Hebdo saldırısı konusundaki yaklaşımları eleştirdi.
Charlies Hedbo katliamını lanetlemek gerektiğini söyleyen Aktürk, "Ama karikatürlere sahip çıkmak çok sorunlu bir yaklaşımdır. Çünkü karikatürler sorunlu, ırkçı ve provokatif karikatürlerdir" diye konuştu.
2011’de Norveç’te 77 kişinin katledildiği saldırıyı hatırlatan Aktürk, "Anders Behring Breivik 77 kişiyi Batı Hristiyanlığı adına katletti. Kesinlikle dini, ideolojik motivasyonu olan bir katliamdı. Bu katliamdan önce bin küsür sayfalık bir manifesto ile İslam ve Türk düşmanlığını dile getirmişti. Şu an 21 yıl hapis cezası aldı ve hapiste yatıyor. Ben o yıllarda ABD’de yaşıyordum ve sık sık Avrupa’ya gidip geliyordum. Hiçbirimizin aklına Hristiyan kökenli arkadaşlarımıza Breivik katliamını lanetleme çağrısı yapmak ve onlar üzerinden bir baskı kurmak, Batı Hristiyanlığını tartışmaya açma fikri gelmedi. Çünkü bunları yapmak ırkçılık sayılır. Böyle bir argüman getirdiğiniz anda bir ABD’li şunu diyecektir. ‘Bizim Norveç’teki katliamla ne alakamız var! Bu katliamı inceleyin, bu katliamı doğuran etkenler nelerdir’ Bu örnekler çoğaltılabilir" ifadelerini kullandı.
"KUAŞİ KARDEŞLER FRANSA’NIN ÜRÜNÜDÜR"
Türkiye’nin terör mağduru bir ülke olduğunu vurgulayan Aktürk, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Türkiye kendisi terörün mağduru olmuş bir ülke. Şu benzetmeyi yapmak durumundayım. Her bir PKK saldırısından sonra böyle bir tartışma açılsa ve İran’daki, Irak’taki, ABD’deki, Dünya’nın her yerindeki kürt azınlıklar terörü lanetlesin denilmesi mantıklı mıdır? Bunu Türkiye hiçbir terör saldırısı için ne PKK ne Asala için yapmadı. Çünkü bu tarz yaklaşımlar ırkçı olur, toptancı olur. Maalesef üzülerek ifade etmeliyim ki, son 1 haftadır bunları Müslümanlar için yapmak kabul edilebilir olduğu gibi son derece yaygın olduğunu görüyoruz. Uluslararası ve Türk medyasının ezici çoğunluğunda İslam üzerine tartışmalar yapıldı. Oysa Fransa’daki katliama imza atanlar dindar bir geçmişten bile gelmiyorlar. Bu teröristler Fransa’da doğmuş, büyümüş tamamen Fransız siyasetinin, ekonomisinin, kültür politikalarının ürünü teröristler. Lakin bu noktalar gözardı edilerek yorumlar yapılıyor ve İslam tartışılıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil"
"11 EYLÜL BENZETMELERİ YANLIŞ"
Şener Aktürk, saldırı ile ilgili 11 Eylül benzetmelerinin de yanlış olduğunu savunarak, "11 Eylül’ü yapanlar ABD vatandaşı değillerdi. Saldırıyı yapanlar dışarıdan gelerek bu saldırıyı yapmışlardı. 11 Eylül’ü yapanlar için ABD siyasetinin, ekonomisinin, kültür politikalarının ürünüdür denilemez. Çünkü öyle değiller. Fransa’da Charlie Hebdo katliamı ise tam tersidir. Bunlar Fransa’da doğmuş, yetişmiş, Fransa’da dışlanmış, Fransa’da radikalleşmiş, Fransa’da terörizme kaymış ve Fransa’da bu eylemi gerçekleştirmiş. Dolayısıyla Fransız hükümetinin entegrasyon politikalarını yeniden düşünmesi ve çözüm süreci başlatması gerekiyor. İşte başörtüsü yasaklarıyla sürekli provoke edilen, karikatürlerle provoke edilen ki toplumun 10/1 i Müslümandır Fransa’da. Her 10 kişiden biri Müslüman. İşte bu insanları sisteme entegre etmek için nasıl bir çözüm süreci gerçekleştirebiliriz. Bu sorunun cevabını bulmak zorundadır. Türkiye bunun farkına vardı. Sivrisinekle uğraşmak yerine, bataklığı kurutmak için çözüm sürecini başlattı. Fransa Türkiye’yi örnek almalı ve çözüm süreci başlatmalıdır" ifadelerini kullandı.

Haberleri