Doğal Taş İhracatini Artıracak Proje

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), yaş sebze meyveden sonra en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektör olan madenciliğin daha fazla ihracat gerçekleştirmesi, ihracatta katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesi ve ihracat gerçekleştirilen ülke sayısını artırılması için harekete geçti.
Bu çerçevede Ekonomi Bakanlığı destekli “Batı Akdeniz Maden İhracatının Geliştirilmesi URGE Projesi”, Batı Akdeniz’de madencilik alanında faaliyet gösteren 30 firmanın katılımıyla başladı. Proje ile doğal taş sektörünün ihracatına katma değer kazandırılması, projeye katılan firmaların ihracata yönelik ürün çeşitliliğini artırması, şirketlerin yeni pazarlara girişinin sağlanması, bölge firmalarının uluslararası inşaat projelerinde yer almalarının sağlanması, sektörün ihracatının ve ihracatçı sayısının artırılması, maden sektörünün iş hacminin genişletilmesi, istihdamın artırılması, lojistik ağının güçlendirilmesi amaçlanıyor.
GENİŞ ÇAPLI KATILIM
“Batı Akdeniz Maden İhracatının Geliştirilmesi URGE Projesi”, BAİB Genel Sekreterlik binasında düzenlenen toplantıyla başladı. Toplantıya BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, Maden Sektörü Komite Başkanı ve BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Akın, BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Baysarı, BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özel ve doğal taş sektörüne mensup firmaların yöneticileri katıldı.
ÜÇ YIL SÜRECEK
BAİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada 30 ihracatçı firmanın katıldığı projenin 3 yıl süreceğini açıkladı. BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, Ekonomi Bakanlığı’nın önderliğinde BAİB koordinatörlüğünde yürütülen projeye Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ile Burdur Ticaret ve Sanayi Odası’nın da katkı vereceğini bildirdi. Öncelikli hedefin proje yaklaşımı ve kümelenme anlayışını esas almak olduğunu kaydeden BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, “Firmalar arasında kurulan işbirliği ile ihracat seferberliği başlatmak ve bu seferberliği kalıcı başarıya dönüştürmek istiyoruz” dedi.
BÖLGENİN EN ÖNEMLİ İKİNCİ SEKTÖRÜ
Projenin Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayacağını açıklayan BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, şunları söyledi:
“Bölgede doğal taş ürünleri ihracatı son yıllarda giderek yükselen bir artış trendindedir. 2013 yılında BAİB üzerinden yapılan ihracat yüzde 22 oranında 1.5 milyar doların üzerine çıkmıştır. Bölgemizde en önemli üretim ve ihracat yaş sebze meyvedir. Ancak son dönemde giderek gelişen ve güçlenen sektörler ortaya çıkmaktadır. Bunların da en önemlisi 3 ilde yoğun olarak faaliyet gösteren madencilik sektörüdür. Sektörün ihracatı son dönemde hızla artmış ve 2013 yılında çeyrek milyar doları aşarak, bölgenin en önemli ikinci sektörü olmuştur. Bölgemiz doğal taş ihracat rotasında 83 ülke yer almaktadır. Ama 117 milyon dolarlık dış satım yapılan Çin Halk Cumhuriyeti en önemli alıcı pazar olmuştur. Ardından gelen diğer önemli ithalatçı ülkeler 15 milyon dolar alım ile Birleşik Arap Emirlikleri, 11 milyon dolar alım ile ABD olmuştur. Gördüğünüz gibi doğal taş ihracatının yarıdan fazlası bir ülkeye Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılmaktadır.”
YURT DIŞI TANITIM ATAĞI
BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, ihracatta işlenmiş ürünlere yönelinmesi ve ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Bu sektörün uzun vadeli gelişimi ve hem bölge hem de ülke ekonomimize daha fazla fayda sağlayabilmesi adına büyük önem arz etmektedir. Gerçekleştirmeyi amaçladığımız proje ile ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 milyar dolar rakamına ulaşılmasında azami ölçüde katkı sağlanması amaçlanmaktadır” dedi. BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, 3 yıl sürecek proje çerçevesinde ilk olarak firmaların ihtiyaç analizi çalışmasının gerçekleştirileceğini bildirdi. Analizlerde tespit edilen ihtiyaçların giderilmesinin ardından projenin üçüncü ayağına geçileceğini kaydeden BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, “Üçüncü aşama yurt dışı pazarlama organizasyonunu oluşturmaktadır. Bu çerçevede 3 yıl boyunca 10 ayrı sektörel ticaret heyeti organizasyonu yapılacaktır. Sektörün hedef ülkelerine, sektörel fuarlara ziyaretler gerçekleştirilecektir. Söz konusu ziyaretlerle hem sektörün kalbinin attığı fuarlar incelenebilecek, hem de önemli ithalatçılar, tedarikçiler, üreticiler ve benzeri aktörlerle temas imkanı sağlanacaktır” dedi.
“GİDİLMEYEN PAZAR BİZİM DEĞİLDİR”
“Gidilmeyen pazar bizim değildir” diyerek sözlerini sürdüren Bahar, “Gelecek vadeden hangi kıta, hangi ülke, hangi şehir varsa gideceğiz, keşfedeceğiz. Türk taşını o bölgelere taşıyacağız. İşte bu proje iddialı hedefe ulaşmada büyük önem taşıyor. Ayrıca Ticaret Müşavirlerimiz ve ilgili sektör kuruluşları ile eşgüdümlü çalışarak, hedef ülkelerin önemli alıcılarını ülkemize getirerek, proje ortağı firmalarla bir araya gelmesi sağlanacaktır. Proje 2010/8 sayılı Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği kapsamında yüzde 75 oranında devlet desteğinden faydalanacaktır” dedi.

Haberleri