Doğru Sümkürme Sinüziti Önlüyor

Prof. Dr. Murat Ünal, nezle ve gripte doğru sümkürmenin çok önemli olduğunu ifade ederek, "Doğru burun temizliği yapıldığında sinüziti koruyacağını bilmemiz gerekiyor. Sümkürme iki burun deliğinden birlikte aşırı bir zorlama ile yapılmaz. Bir burun deliği kapatılarak, sırayla temizlik yapılması gerekiyor" dedi.
Üst solunum yolları enfeksiyonlarıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Murat Ünal, kış aylarının gelmesiyle birlikte üst solunum yolları enfeksiyonlarında bir artış görüldüğünü söyledi. Özellikle açık, kuru ve ayaz havalarda bu tür enfeksiyonların daha fazla ortaya çıktığını belirten Ünal, "Bizim de bölgemiz az yağış alıyor. Gecede gündüz arasında sıcaklık farkları Mersin’de oluşuyor. Bu da üst solunum yolu enfeksiyonlarının oluşmasını kolaylaştırıyor. Üst solunum yollarını koruyan en önemli konulardan biri nemlendirme. Eğer belli bir nem oranında burnumuz ve üst hava yollarımızdaki bir nemlendirme olursa hastalıklara karşı daha dirençli oluyoruz. Ancak burnumuz ve üst solunum yollarımız ne kadar kurursa o zaman üst solunum enfeksiyonlarına yakalanma şansımız daha kolaylaşıyor. Kuruluğu kolaylaştıran tüm etkenlerde yine üst solunum yolu hastalıklarına yakalanmayı kolaylaştırıyor" diye konuştu.
"BİR HAFTADAN ÖNCE ANTİBİYOTİK ÖNERMİYORUZ"
Kapalı yerlerde, kreşlerde hastalığın çok hızlı bir şekilde yayılabildiğini vurgulayan Ünal, "Çünkü en sık etkenler virüsler. Virüslerin de aslında tedavisi antibiyotikle olmayan mikroorganizmalar üst solunum yolları enfeksiyonu etkendir. Özellikle üst solunum yolları enfeksiyonları başlayınca yanlış antibiyotik ve hemen antibiyotik kullanımları gündeme geliyor. Üst solunum yollarında antibiyotiği önermiyoruz. Üst solunum yollarında da özellikle nezle ve gripten bahsediyoruz. Özellikle nezlede burnumuzda çok akıntılar oluşuyor. Bu akıntılarımızda rahatsız ettiği için hastalar ilk günden hemen iyileşeyim diye antibiyotik alıyorlar. Biz ise antibiyotik kullanımını bir haftada geçmeyen nezlede öneriyoruz. Bir haftanın üzerine çıkıyorsa nezleniz o zaman antibiyotik öneriyoruz. Bir haftaya kadar antibiyotik önermiyoruz. Özellikle koruyucu yiyecek, içecekler, koruyucu önlemler, artı nemlendirme, sıvı dengesi çok önemli. Yattığımız yerde sıcak ısıtma ile ilgili kullandığımız odamızın kurumaması gerekiyor, bu çok önemli" şeklinde konuştu.
"DOĞRU SÜMKÜRME SİNÜZİTİ ÖNLÜYOR"
Bütün koruyucu tedbirlerin yanında sümkürmenin de çok önemli olduğunun altını çizen Ünal, "Sümkürme ile burnun temizliği çok önemli bir konu. Aslında bu doğru yapıldığında üst solunum enfeksiyonlarının sinüzite dönme ihtimali daha da azalıyor. O yüzden doğru sümkürmeyi bilmemiz ve yapmamız gerekiyor. Doğru sümkürmede incelik şurada ve çocuklarımıza da bunu öğretmemiz gerekiyor. Bununla burun temizliği yapıldığında sinüziti koruyacağını bilmemiz gerekiyor. Çocuklara da 6 yaşından 7 yaşından itibaren çocuklara doğru sümkürme öğretilebilir. Buradaki espri iki burun deliğiyle birlikte içeri çekerek değil dışarı vererek sümkürme. Genelde sümkürme yapılırken çocuklar daha kuvvetli içeri çekiyorlar. Daha çok bu ya ağızdan geliyor ya da bulantı, kusmaya neden olabiliyor. Bu doğru değil. Çocuk bir lavaboya eğilerek bir burun deliği kapatılarak ve dışarı doğru hava üflenerek sümkürme yapılır. Burada kesinlikle ve kesinlikle sümkürme sırasında iki burun deliğinden birlikte aşırı bir zorlama yapılmaz. Bu hem kulak üzerindeki basıncı artırır hem de kafa içi basıncı artırabilir ve bazı kişilerde problem yaratabilir. O zaman eğilerek havayı verirken özellikle kendi ağırlığıyla hafif bir destek olarak sümkürme yapılır. Bu şekilde bir temizlik yapıldığında aslında çok çok önemli bir tedavi edici özelliği vardır. İyi bir burun sümkürmesi ileride olabilecek sinüziti önlüyor" ifadelerini kullandı.

Haberleri