Doktorlardan Şiddete Broşürlü Önlem

Antalya Tabip Odası, şiddetle başa çıkabilme yöntemleri ve şiddetle karşılaşıldığında yapılması gerekenleri anlatan bir broşür hazırladı.
Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Nefi Kara, hazırladıkları broşürle ağırlıklı olarak şiddetle başa çıkmanın yöntemlerine ve şiddetle karşılaşıldığında yapılması gerekenlere yer verdiklerini belirtti.
Doktorların sık sık şiddete maruz kaldığını hatırlatan Kara, “Başta doktorlar olmak üzere sağlık çalışanlarına yönelik şiddet giderek artıyor. Bugüne kadar bir çok çalışma yürütülmüş olsa da bu kapsamda bir broşürün eksikliği hissediliyordu. Meslektaşlarımızdan gelen istekler doğrultusunda ‘TTB Şiddete Karşı Sıfır Tolerans Grubu’nun dokümanlarından da yararlanarak “Şiddetle Başa Çıkmak” broşürünü hazırladık” dedi.
ŞİDDET BİLDİRİM HATTI
Şiddet konusunda bütüncül bir çalışma yürüttüklerini vurgulayan Kara, “Bu broşür çalışmalarımızdan sadece bir tanesi. Asıl olarak sağlık alanındaki şiddetin önlenmesi ve sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddeti görünür kılarak; toplumda, doktorlara şiddet ve nedenleri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Şiddet konusunda çalışmalara yeni başlamadık. Daha önce meslektaşlarımızın görevleriyle ilgili maruz kaldıkları şiddetin bildirimi amacıyla “Şiddet Bildirim Hattı” kurulmuştu. Sürekli açık olan Şiddet Bildirim Hattı’nı arayan doktor arkadaşlarımız hattın ucunda bir yönetim kurulu üyesine her an ulaşabiliyor” şeklinde konuştu.
ŞİDDETİN BOYUTU
Toplumsal şiddetin artışına paralel olarak doktorların son yıllarda çok boyutlu şiddet ile karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Kara, “Mesleğimizin gereğini yaparken ’’küfür, hakaret’’ gibi sözel şiddete, ’’aşağılayıcı davranışta bulunma’’ gibi davranışsal şiddete, ’’darp, yaralama ve hatta ölüm’’ gibi fiziksel şiddete ve tehdit edici davranışlara maruz kalıyoruz. Şiddet olaylarına bağlı olarak doktorlar hasta ya da hasta yakını tarafından şiddete uğrayacağı algısını taşımakta ve mesleğini gereği gibi yapamaz durumdadır“ dedi.

Haberleri