Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) Başkanı Ahmet Akça, Türkiye genelinde 895 dershanenin dönüşüm için müracaat ettiğini söyledi.
ÖZDER Başkanı Ahmet Akça, Meşe Tesisleri’nde bir basın toplantısı düzenledi. Ahmet Akça toplantıda yaptığı konuşmada, “Bizim bütün çabamıza rağmen Mart ayında çıkan kanunla dershaneler kapatıldı. Şu anda resmen kapatılmış bir sektörden bahsediyoruz. 15 Eylül 2015 tarihi itibariyle de eğitim faaliyetlerine son verecekler. Biz bütün sektör dernekleri gibi bizde dershanelerin kapatılmaması gerektiğini, bunların daha makul bir sürede dönüşüme tabi tutulması gerektiğini savunduk. Aslında bizim bu savunduğumuz düşünce de bu dönüşüm sürecinde kabul edildi. Şu anda eğer eğitim ekseninde tartışıldığında sonuç alınabilen bir şey. ‘Dershaneler kapatılacak’ dendiğinde ki, ilk reaksiyon sanki paldır küldür dershaneler kapatılacakmış gibi algılanırken, şu anda gelinen noktada dershaneler kendi mevcut binalarında bahçesi olmadan, müstakiliyet olmadan 2019’a kadar okul vasfı kazandı. Bu da bizim derneğimizin başarısıdır. 2019 yılına kadar kendi binamızda istersek ilkokul, istersek ortaokul, istersek lise eğitim verebileceğiz. 2019 yılına kadar da en az 250 metrekare bahçesi olan müstakil bir binaya taşındığımızda da bu okul hayatiyetini devam ettirecek. Bence bu yapılacak en makul şeydi” diye konuştu.
“İPTAL KARARI KAOS OLUŞTURUR”
Dönüşüm sürecinin olmaması halinde doğabilecek zararları dile getiren Akça, “Ben bu sürecin açıkçası geriye döndürülmesi de eğitim açısından da çok makul olmadığını düşünüyorum. Şu anda hükümetin dershanelerin dönüşümü ile ilgili çıkarttığı teşvikler doğru teşviklerdir. Bu anlamda yatırımcıların cesaretlendirilmeleri için teşviklerin aratarak devam etmesi lazım. Eğer Anayasa Mahkemesi bu süreci iptal eder başa döndürürse bu konuda en büyük zararı sektör görecek. Çünkü insanlar kendi yatırımlarını okulculuğa doğru yönlendirmiş durumdalar. Bundan sonra gelecek olası bir iptal kararı ancak bir kaos oluşturur ve sektöre zarar verir” şeklinde konuştu.
“DERSHANE DÖNÜŞÜMÜNDE KARADENİZ İLLERİ ZAYIF”
Dershanelerin dönüşüm müracaatları konusunda bilgi veren Akça, “Bu dershanelerde bin 100 civarı bugün ‘Paralel Yapı’ diye ifade edilen bir başka isimle ‘Cemaat ve Hizmet’ dedikleri gruba ait bunların dönüşüm için müracaat da bulunmaları makul sıcak gündemler açısından çok fazla beklenmiyor. Türkiye genelinde dershanelerin dönüşüm müracaatlarına baktığımızda 895 tane dershane dönüşüm için müracaat etti. Bu 895 tanesinin 600 küsürünün müracaatı kabul edilmiş durumdadır. Geri kalanlarında eksik evrakları tamamlanıyor. Genelde dönüşüme başvurma noktasında Karadeniz illeri zayıf, Samsun’da 3 kurum başvurmuş durumdadır. Türkiye geneline baktığımızda en çok müracaat İstanbul’dan yapılmış, onun peşinden Ankara ve diğer iller geliyor. Toplamda bu yıl itibariyle süreç başladığında dershane sayısı 3 bin 649, bu sene başı geldiğinde ise bu sayı 3 bin 200’lere düştü. Bu 3 bin 200 dershaneden tahmini bin 700- bin 800 civarında dershane dönüşebilecek durumdadır” ifadelerini kullandı.