Döşemealtı Belediyesi İle Aü Arasında ’tarihe’ Protokol

Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde, yıkılmaya yüz tutan 800 yıllık tarihi Evdir Han’ın restorasyonu için Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ile Döşemealtı Belediyesi arasında "Evdir Han Röleve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri Yapım Protokolü" imzalandı.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, tarihi zenginliğini ilelebet yaşar hale getirmek için tasarlanan güzel projenin hukuki belgesini imzalamak üzere bir araya geldiklerini söyledi. Tarihi eserlerin bir toprağın tapuları gibi olduğunu işaret eden Prof.Dr. Kurtcephe, yapılan eserin hangi medeniyete ve millete ait olduğunun en önemli göstergelerinden biri olduğunu kaydetti.
"KÜLTÜREL DEĞERLERİ KÜLTÜR TURİZMİNE HİZMET EDER HALE GETİRMEK ZORUNDAYIZ"
Tarihi eserlerin bir milletin uygarlık seviyesinin sembolü olduğunu ifade eden Rektör Prof.Dr. Kurtcephe, "Anadolu’daki tarihi değerleri korumak ülkemizin geleceği açısından son derece önemlidir. Döşemealtı ilçesindeki Evdir Han, Selçuklu döneminden bize yadigar. Bu eserlerin yıkılması viraneye dönüşmesi bizim kusurumuzdur. Bunların sahipsiz bırakılmaması gerekir. O eserlerin değeri para ve pulla ölçülemez. Evdir Han’ın yeniden ayağa kaldırılması ve bir kültür varlığı olarak yerli ve yabancı turistlere hizmet mekanına dönüştürülmesi en önemli hizmetler arasında yer alacaktır” diye konuştu.
Prof.Dr. Kurtcephe, denizle kültür turizmine gelen turist arasında dağlar kadar fark olduğunu dile getirerek, "Kültürel değerlerimizi kültür turizmine hizmet eder hale getirmek zorundayız” dedi.
"ANTALYA’NIN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİNİN BAŞINDA GELİYOR"
Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç de, Evdir Han’ın 800 yıl önce Anadolu Selçuklu Sultanı İzzeddin Keykavus tarafından yapıldığını aktardı. Evdir Hanın o dönem Türklerin bölgeye yerleşmesi ve kalıcı olmasında aktif rol oynadığını belirten Başkan Genç, "Evdir Han, Antalya’nın kültürel zenginliklerinin başında yer alıyor.Yok olmaya yüz tutmuş, unutulmuş bir tarihi mirasımızdır. Proje en önemli vizyon projerinden biridir. Burayı kültür merkezi haline getirmek ve onu yeniden ayağa kaldırmak hem Antalya hem Döşemealtı kültürüne tarihine sahip çıkmak hedefimiz. İlk aşamayı yapmaktan onur duyuyorum. Selçuklu dönemine ait müze bölümü oluşturulacak bu alanı Döşemealtı Belediyesi kültür merkezi gibi kullanacağız. Kültürel ve sanatsal etkinliklerimizi burada yapmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Başkan Genç, restorasyon projesinin bir ay içinde tamamlanacağını belirterek, projenin 4-5 milyona mal olacağını söyledi.
ÇALIŞMANIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Proje yürütücüsü AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. İbrahim Bakır da, çalışmanın teknik özellikler hakkında paylaşımda bulundu. Yeni kurulan bir bölüm olduklarını ve sorumluluklarının farkında olduklarının altını çizen Yrd.Doç. Dr. Bakır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Evdir Han Kervansarayı, Anadolu Selçuklu döneminin önemli bir özgün yapısıdır. Ortada geniş bir avlu ve revaklar var. Bir üstte Kırkgöz ve Susuz Kervansarayı var. Evdir Han, bu uzantının ilk adımıdır. Bu kervansarayın şanssızlığı ilk yapılmasına rağmen restorasyonu sona kalmıştır. Ömrünü bir 800 yıl daha uzatabilirsek bizim kazancımızdır."
Konuşmaların ardından Rektör Prof.Dr. Kurtcephe ve Başkan Genç, arasında Evdir Han röleve ve restorasyon projeleri yapımı protokolü imzalandı.

Haberleri