Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Gününde, ‘Şizofreni’ hakkında bilgiler verdi.
10 Ekim Dünya Sağlık günü temasının ‘Şizofreniyle yaşamak’ olarak belirlendiğini hatırlatan Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, “Şizofreni, genellikle genç yaşlarda başlayan, kişinin dış dünyadan uzaklaşarak içine kapandığı, duygu, düşünce ve davranışlarında önemli bozuklukların ortaya çıktığı, beynin yapı ve işleyişinde değişiklerin saptandığı, kronik seyirli biyolojik bir beyin hastalığıdır. Bu hastalarda gerçek dışı algılar ve düşünceler, toplumdan uzaklaşma, öz bakımda, düşünce üretiminde, soyut düşünme becerisinde ve duygusal ifadelerde azalma sık görülen belirtilerdir. Tüm tıbbi hastalıklarda olduğu gibi şizofrenide de erken tanı ve tedavi hastalığın iyileşmesi açısından çok önemlidir. Bu tür bilimsel gerçeklikten uzak bilgiler, çare arayışı içinde olan hastaların ve hasta yakınlarının yanlış yönlenmesine ve dolayısıyla tıbbi tedaviye geç başvurmalarına neden olmaktadır. Bu da hastalığın seyrini kötüleştirmekte, komplikasyonların ortaya çıkmasına neden olmakta ve iyileşmeyi zorlaştırmaktadır. Ayrıca; damgalama deneniyle psikiyatrik yardım almamak da hastalığın kronikleşmesine ve olumsuz seyrine neden olabilmektedir” dedi.
Aile bireylerinin şizofreni tedavisinde en önemli rolü üstlendiğini de söyleyen Kütük, “Her ne kadar hastayı psikiyatri uzmanları tedavi etse de, bakımını hastane personeli yapsa da, hastanın hayatının büyük bir kısmı ailesiyle geçer. Şizofreni hastalarına evde bakım veren aile üyeleri çaresizlik, suçluluk, umutsuzluk, öfke, endişe ve bazen utanç gibi karmaşık duygular içinde ne yapacağını bilemez duruma gelebilir, maddi yük ve sosyal yalıtım yaşayabilirler. Hastalığın gidişinde ve tedavisinde aile içi duygusal ortamın çok önemli olduğu görülmüştür. Bu nedenle aile bireyleri de hastalık hakkında psiko-eğitime ve sosyal desteğe ihtiyaç duymaktadırlar” dedi.
Çanakkale’de hastaların topluma kazandırılması için çalışmalar yapıldığını da belirten Dr. Burhan Kütük, “Toplum olarak ruhsal hastalıkları da bedensel hastalıklar kadar önemseyip, ruhsal hastalığı olan bireylerin topluma kazandırılmalarına destek olmalıyız. Çanakkale’de mesleki, toplumsal ve ailesel işlevselliklerini geliştirmek, üretkenliklerini arttırmak, yeti yitimini önlemek ve yaşam kalitesini arttırmak, hasta yakınlarının yükünü azaltmak, topluma ve hasta yakınlarına ağır ruhsal bozukluklar hakkında eğitimler verilmesini ve hastaların takip ve tedavilerinin sürdürülmesini sağlamak amacıyla kurulan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Çanakkale Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyet göstermektedir” diye konuştu.