Japonya’da Kansai Electric şirketine ait 2 nükleer reaktör mahkeme kararıyla kapatıldı. Kapatmanın gerekçesi olarak reaktörlerin güvenlik standartlarını karşılamaması gösterildi. Kararın ardından Japonya’da aktif olarak çalışan nükleer reaktör sayısı 2’ye düşmüş oldu.
Fukuşima’da yaşanan nükleer felakettin 5. yıl dönümüne günler kala verilmesi, nükleer reaktörlerin sayısını arttırmaya çalışan Japonya Başbakanı Shinzo Abe’ye mesaj olarak yorumlandı.
STANDARTLAR YÜKSELTİLDİ
2011 yılında Japonya’da yaşanan 9 şiddetindeki depremden sonra Fukuşima Nükleer Santral’inde bulunan 4 reaktörden 2’si ağır hasar görmüş ve hasarlı reaktörlerde sızıntı meydana gelmişti.
Fukuşima felaketinden sonra Japonya’da, nükleer santrallerde uygulanan güvenlik standartları en üst düzeye çıkartıldı. Yüksek güvenlik standartlarına uymayan reaktörler kapatıldı.
“OLDUKÇA ÜZÜCÜ”
Kapatılan reaktörlerin işletmesini yapan Kansai Electric şirketi tarafından yapılan yazılı açıklamada karara saygı duyduklarını ama kararın oldukça üzücü olduğu yorumu yapıldı. Açıklamada temyize başvuracaklarını da belirtildi.
BAŞBAKAN KAPATMALARA KARŞI
Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Fukuşima'da yaşanan felaketten ötürü artan nükleer reaktör kapatmalarına karşı çıkıyor. gerektiği konusunda ısrarcı.
Abe, Japonya'nın enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer reaktörlerin
Başbakanın bu tutumuna karşı Fukuşima'nın sebep olduğu felaketler halenJapon halkının hafızasında önemli bir yer ediniyor.
DENETLEME KURULU BAĞIMSIZ
Japonya'da Fukuşima'dan sonra bağımsız bir atom denetleme kurulu oluşturulmasına karar verildi. Kurulun bağımsız yapısı siyasi ve ticari baskılardan etkilenmeden kararlar alabilmesini sağlıyor .