Almanya'dan flaş Türkiye açıklaması

Seibert, bugün Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Alman meclisinin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına ilişkin aldığı kararın Türkiye-Almanya ilişkilerini daha da olumsuz yönde etkileyip etkilemeyeceği sorusuna karşılık şunları söyledi:

"Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkiler çok geniş çaplı, çok derin. NATO içinde çok yakın müttefikleriz. Ekonomilerimiz birbiriyle çok iç içe. Türkiye AB üyeliğine aday bir ülke. Almanya'da bizle birlikte yaşayan 3 milyon Türk asıllı insan var. Alman vatandaşı olanlar da var. Sığınmacılar konusunda da her iki ülkenin çıkarına olacak şekilde sıkı işbirliği yapıyoruz. Türkiye'nin önem verdiği yük paylaşma konusunda da birlikte çalışıyoruz. Bu tür bir ilişki görüş ayrılıklarını kaldırabilir ve kaldırmalı da."

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de dün ifade ettiği gibi, ülkede yaşayan Türk asıllı insanların Almanya'nın bir parçası olduğunu ve bunun böyle kalacağını belirten Seibert, "Bizim ülkemizde, tartışmalı konuların da gündeme getirildiği ve barışçı bir şekilde tüm insanların görüşlerini dile getirebildiği bir demokratik kültür var." dedi.

Federal Meclis'in Alman hükümetinden talep ettiği şekilde Türkiye ile Ermenistan arasında bir diyaloğun ve siyasi ilişkilerin olması için de çaba harcadıklarını ifade eden Seibert, "Geçmişte Türk tarafının bu konuda bazı girişimleri olmuştu. Yine de tarafları, girişimlerini yoğunlaştırmaya çağırıyoruz. Örneğin, Türkiye'nin önerdiği bir tarih komisyonunun kurulması gibi. Biz bunu, bize açık olan tüm kanallar vasıtasıyla her zaman gündeme getirmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Sawsan Chebli de Dışişleri Bakanı'nın da her zaman Türkiye ile Ermenistan arasında bir anlaşma sağlanması yönünde çaba harcadığına ve bu sürecin sürdürülmesinin ne kadar önemli olduğu konusunda geçmişte açıklamalarda bulunduğuna işaret ederek, Dışişleri Bakanlığı olarak 2 projeyi desteklediklerini ve tarih komisyonunun kurulması konusundaki müzakerelerin sürdürülmesi için de çaba harcamaya devam edeceklerini söyledi.



Dışişleri Bakanı'nın, 1915 olaylarıyla ilgili meclis kararıyla ilgili olarak da Türkiye'nin "ılımlı" bir tepki gösterdiğini söylediğini, gelecekte ne olacağını ise bilemediğini ifade eden Chebli, "Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkiler çok sıkı ve derin. Almanya'da yaşayan binlerce Türk asıllı var. Hatta Türkiye dışındaki en büyük Türk halk topluluğunu oluşturuyor. Bu sıkı ve dostane ağdan dolayı ilişkilerin daha da olumsuz yönde etkilenmemesini ümit ediyoruz. İlişkilerimiz o kadar sıkı ki, bunların sarsılmasını beklemiyoruz." şeklinde konuştu.



İlişkilerin istikrarlı olduğunu bu nedenle yeni olumsuz gelişmeler beklemediklerini dile getiren Chebli, Başbakan Binali Yıldırım'ın da son gelişmenin Almanya ile ilişkilerin tümüyle kesileceği anlamına gelmediğini söylediğini, bunu, Türkiye'nin de ilişkilerin çok iyi ve sıkı olduğuna inandığını gösteren bir işaret olarak algıladıklarını sözlerine ekledi. 

Dünya Haberleri