BM İnsani Yardım Şefi Stephen O'brien yaptığı açıklamada, BM’nin kurulduğu 1945 yılından beri dünyanın en büyük insani krizle karşı karşıya kaldığını söyledi. Yemen, Güney Sudan, Somali ve Nijerya’da toplam 20 milyon insanın açlık riskinde bulunduğuna dikkat çeken O'Brien, BM güvenlik konseyine, organize ve ortak küresel çabaların olmaması halinde buralardaki insanların açlıktan öleceğini, çok sayıda insanın da çeşitli hastalıklara yakalanacağını bildirdi. Stephen O’Brien, felaketin önlenmesi için acilen Yemen, Güney Sudan, Somali ve Kuzeydoğu Nijerya’ya acil gıda yardımı yapılması çağrısında bulundu. Bu felaketin üstesinden gelebilmek için Haziran ayına kadar 4 milyar 400 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu belirten O’Brien, yeteri kadar ve zamanında yardım ulaştırılmaması haline, çocukların gelişemeyeceğini, ekonomik gelirlerin düşeceğini, insanların geleceklerini ve ümitlerini kaybedeceklerini söyledi.
En büyük açlık krizinin Yemen’de olduğunu, nüfusun 3’te 2’sini denk gelen 18 milyon 800 bin kişinin yardıma ihtiyaç duyduğunu söyleyen O'Brien, 7 milyon insanın ise açlık çektiğini belirtti. Yemen'de 12 milyon insanın hayatının kurtulması için 2 milyar 100 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu belirten O’Brien, ancak bu miktarın sadece 6’da 1’inin alınabildiğini söyledi. O’Brien, BM Genel Sekreteri Antonio Guterrees’in 25 Nisan’da Cenevre’de Yemen'e yardım için bir konferans düzenleyeceğini de kaydetti. O’Brien Güney Sudan’da 7.5 milyondan fazla insanın yardıma ihtiyaç duyduğunu, bir yıl içinde yardıma ihtiyaç duyan insanların sayısının 1.4 milyon arttığına dikkat çekti. Devam eden savaş sebebiyle 3.4 milyon insanın evlerini terk ettiğini kaydeden O'Brien, 1 milyon çocuğun kötü beslendiğini, 270 bin çocuğun ise zamanında yardım ulaşmaması halinde açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekti.
Somali’de nüfusun yarıdan fazlasına denk gelen 6.2 milyon insanın yardım ve korunmaya ihtiyacı duyduğu ve 2 milyon 900 bin insanın ise açlık riski ile karşı karşıya bulunduğu ifade edildi.