2002 yılında hayatını kaybeden Afrika kıtasının güneybatı bölümünde yer alan Angola’nın isyancı başı Jonas Savimbi’nin çocukları, dünyanın en çok satan bilgisayar Oyunlarından olan call of duty’de babalarının “barbar biri” olarak tasvir edildiği iddiasıyla dava açtı.
Activision Publishing adlı oyun üreticisini ‘babalarını karalamakla’ suçlayan Savimbi’nin çocukları, şirketten 1.1 milyon dolar tazminat istiyor. Activision Publishing ise oyunda Savimbi’nin ‘olumlu’ yansıtıldığını savundu. Şirketin avukatlarından Etienne Kowalski, “Savimbi oyunda kahramanların yardımına koşan iyi biri olarak gösteriliyor” dedi. Savimbi 2002 yılında ölmüştü.
ÇOCUKLARI HAREKETE GEÇTİ
Jonas Savimbi’nin üç çocuğu, Paris yakınlarında yaşadıklarından ötürü, Activision Publishing’in Fransa’daki ofisine yönelik dava açtı. Savaş oyunu serisi olan Call of Duty, genellikle tarihten gerçek karakterler kullanıyor. Angola’nın Tam Bağımsızlığı İçin Ulusal Birlik’in (UNITA) kurucusu ve lideri olan Savimbi, önceleri Portekiz sömürgeciliğine, bağımsızlık sonrası ise hükümete karşı uzun süren bir silahlı mücadele yürütmüştü. ABD ve Güney Afrika’nın UNITA’yı, Sovyetler Birliği ve Küba’nın Angola hükümetini desteklemesiyle, Angola 80'lerde Soğuk Savaş’ın bir cephesi haline gelmişti. Savimbi 2002 yılında hükümet güçleri ile girdiği silahlı çatışmada hayatını kaybetti. Angola’da 1975'ten 2002'ye kadar süren iç savaşta 500 binden fazla kişi öldüğü sanılıyor. 2014'te de Panama’nın eski askeri Cunta lideri Manuel Noriega, Call of Duty oyununda kötü yansıtıldığı iddiasıyla ABD’de şirkete yönelik tazminat davası açmak istemiş ancak mahkeme Noriega’nın bu talebini reddetmişti.
“İNSANLARIN KOLLARINI KESİYOR”
Call of Duty: Black Ops 2 oyunundaki Savimbi karakteri “MPLA’ya (bağımsızlık sonrası Angola’yı yöneten hükümet) ölüm” gibi ifadeler kullanıyor. Savimbi’nin oğullarından Cheya Savimbi, “Oyunda onu insanları öldürürken, kollarını keserken görüyoruz… Babam böyle değildi” diyor.