Dünya Sağlık Örgütü ikinci dalga için tarih verdi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüste ikinci bir dalganın yaşanabileceği konusunda uyarı yaptı.

DSÖ'nün Avrupa Bölge sorumlusu Dr. Hans Kluge, tüm ülkelerin bulaşma ve vaka takibi konusunda hemen adım atmaları gerektiğini söyledi. DSÖ yetkililer, tüm ülkeleri hızlı ve etkili test, vaka takibi ve izolasyon konusunda çalışmaya çağırıyor.

Sonbaharda baş gösterebilecek ikinci dalga Kovid-19 salgını için DSÖ, bulaşma takibi ve olası karantina uygulamalarını birleştirecek bir strateji geliştirmeye çalışacak.

Rusya'daki bir DSÖ tesisinde yapılan toplantıya katılan Dr. Hans Kluge, sonbahar mevsiminin 'yüksek olasılıkla' sayılarda artışa neden olacağını, tıpkı yıl sonunda grip vakalarında artış yaşandığı gibi Kovid-19 vakalarında da artışlar görülebileceğini söyledi.

ÇİN'DE İKİNCİ DALGA BAŞLADI PANİĞİ YAŞANIYOR

Çin'in başkenti Pekin'de geçen hafta Covid-19 vakalarında ani bir yükselme görüldü. Bu vakaların neredeyse tamamı ise toptan satış yapılan bir pazardan kaynaklandı.

50 GÜN SONRA YENİDEN VAKA GÖRÜLMEYE BAŞLADI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin'in başkenti Pekin'de 50 gün sonra yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakaları tespit edildiğini belirterek, "Salgının kaynağı ve kapsamı araştırılıyor." dedi.

Tüm bu gelişmeler yaşanmaya devam ederken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaptığı yeni bir açıklamayla korkuttu.

DSÖ İKİNCİ DALGAYI BEKLİYOR

DSÖ'nün açıklamasında olası ikinci koronavirüs dalgasının sonbahar aylarında başlamasının beklendiği söyleniyor.

DSÖ'nün Avrupa Bölge sorumlusu Dr. Hans Kluge'nin çağrısı tüm ülkelerin bulaşma ve vaka takibi konusunda hemen adım atmaları gerektiği yolunda.

Yetkililer tüm ülkeleri hızlı ve etkili test, vaka takibi ve izolasyonu konusunda çalışmaya çağırıyor.

Sonbaharda baş gösterebilecek ikinci dalga Covid-19 salgını için DSÖ, bulaşma takibi ve olası karantina uygulamalarını birleştirecek bir strateji geliştirmeye çalışacak.

Son bilgilere göre bugün Rusya'daki bir DSÖ tesisinde yapılan toplantıya katılan Dr. Hans Kluge, sonbahar mevsiminin 'yüksek olasılıkla' sayılarda artışa neden olacağını, tıpkı yıl sonunda grip vakalarında artış yaşandığı gibi Covid-19 vakalarında da artışlar görülebileceğini söyledi.

DEVLETLER TAKİP SİSTEMLERİNE YOĞUNLAŞMALI

DSÖ'ye göre koronavirüs vakalarında mevsime bağlı bu artış görülürse dünya devletlerine de önemli bir görev daha düşecek.

DSÖ'ye göre ülkeler koronavirüs vakalarında temas-takip-tanı ve karantina süreçlerini takip altına alacak uygulama yazılımlarını geliştirmeli.

DSÖ bu açıklamayı yapmadan kısa bir süre önce İngiltere hükümeti bu temas ve takip uygulamaları konusunda çalışma yapmanın bir öncelik olmadığına karar verdiklerini açıklamıştı.

Ancak DSÖ'nün ciddi uyarı ardından karar değiştiren İngiliz hükümeti Apple ve Google gibi teknoloji devleriyle ortaklaşa hayata geçirilecek ve önümüzdeki kışa kadar hazır olması beklenmeyen bu mobil cihaz uygulamaları için düğmeye tekrar bastı.

DSÖ, sosyal mesafe ve karantina gibi tedbir uygulamalarının Covid-19'la mücadelede tüm dünyanın elini güçlendirdiğini söylerken zamanımız varken hazırlık yapmanın akıllıca olacağını da ekledi.

BAZI ÜLKELERDE VAKA SAYILARI YÜKSELİŞE GEÇMİŞTİ

Kluge'ye göre bazı ülkelerde karantina önlemlerinin gevşetilmesiyle birlikte ara verilen eğitime başlanması vaka sayılarında artışa yol açtı.

Vaka sayısı artan ülkelerin sayısı üçe katlanarak 6'dan 21'e yükselmiş oldu.

Geçtiğimiz günlerde İngiltere hükümetinin akıllı telefon Covid-19 takip uygulamasından sorumlu olan yetkilisi önümüzdeki kıştan önce uygulamayı hazır hale getirmeye çalıştıklarını ancak bunun öncelikleri arasında yer almadığını söylemişti.

Ancak görünen o ki DSÖ'nün bu açıklamasından sonra tüm üye ülkeler akıllı telefonlar için geliştirilecek koronavirüs takip uygulamaları konusunda atağa kalkmak zorunda.

İngiliz yetkililer şu an için tam bir kesinlik içermeyen bu uyarıların "suyu bulandırabileceğini" ve panik yaratmaya gerek olmadığını açıklamışlardı.

Dünya Haberleri