Başçı'nın Bakanlar Kurulu'nda yaptığı sunum TCMB'nin internet sitesinde yayımlandı.
Küresel düşük büyüme ortamının Türkiye ekonomisi için hem fırsatlar hem de zorluklar barındırdığını kaydeden Başçı, fırsatların düşük emtia fiyatları ve düşük uzun vadeli faiz oranları olduğunu belirtti.
Zorlukların ise zayıf dış talep ve avro/dolar paritesindeki oynaklık olduğuna dikkati çeken Başçı, yapısal reformların, iş dünyasının dinamizminin ve Avrupa'da devam eden iyileşmenin ihracatı ve dengeli büyümeyi destekleyeceğini aktardı.
Başçı, izlenen ihtiyatlı politikalar sonucunda enflasyondaki düşüşün çekirdek göstergelerde görüldüğünü dile getirerek, enflasyondaki düşüşün devam etmesi için ihtiyatlı para ve maliye politikalarının sürmesi ve gıda arzına ilişkin önlemlerin devreye girmesinin gerektiğini kaydetti.
"Yılın ikinci yarısında gıda fiyatlarında kısmi bir düzeltme olması muhtemeldir"
Türkiye'de enflasyonun düşüş sürecinde olduğunu belirten Başçı, şunları aktardı:
"Düşen enflasyon döneminde Türkiye'de göreli kişi başı reel gelir artmıştır. Temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makro ihtiyati önlemler çekirdek enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemiştir. Yıllık bazda da çekirdek enflasyon göstergelerinde iyileşme gözlenmektedir.
Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ve oynaklık TÜFE enflasyonunu olumsuz yönde etkilemektedir. Yılın ikinci yarısında gıda fiyatlarında kısmi bir düzeltme olması muhtemeldir. Hava koşulları 2014 yılına kıyasla daha olumlu seyretmektedir. Gıda Komitesi'nin çalışmaya başlaması gıda enflasyonunun düşürülmesine ilave katkı sağlayacaktır."
Enflasyon beklentilerinin henüz arzulanan düzeylere ulaşmadığını vurgulayan Başçı, TCMB'nin fiyat istikrarını sağlamak için temkinli para politikası duruşunu sürdürdüğünü dile getirdi.
Başçı, getiri eğrisinin eğiminin TCMB'nin sıkı likidite politikasını yansıttığını kaydetti.