Eşcinsel yasası o ülkeyi ikiye böldü

Eşcinsellere yönelik, 28 üyeli Avrupa Birliği’nde (AB) hukuki düzenlemesi olmayan tek ülke konumundaki İtalya, Temsilciler Meclisi’nde bugün kabul ettiği yeni yasayla bu unvandan da kurtuldu.

İktidardaki merkez solun çatı partisi Demokrat Parti’nin (PD) hazırlayıp parlamento gündemine getirdiği ve geçen şubat ayı sonunda parlamentonun üst kanadı Senato’dan onay alan, “Medeni birliktelik” yasası, 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde 99 çekimser, 51’e karşı 372 oyla kabul edildi. Tasarının yasalaşması mecliste alkışlarla kabul edildi.

Başbakan Matteo Renzi, tasarının meclisteki oylamada kabul ederek yasalaşması üzerine bugünü “bayram günü” olarak niteledi.

Bunu hazırlayan iktidardaki koalisyonun büyük ortağı PD başta olmak üzere pek çok kesimi ikiye bölen tasarı, medeni birliktelikten faydalanan partnerlere evlat edinme hakkı tanıyan bölümün çıkartılmasıyla, koalisyon ortaklarının tam desteğini alıp, hem Senato’dan hem de meclisten geçebildi. Söz konusu yeni yasayla, birlikteliklerini “Medeni birliktelik” adı altında tanıtabilecek olan eşcinsel çiftler, vergi, sosyal güvenlik ve miras konusunda yasal haklara kavuşacak.

Meclisteki oylamada çekimser kalan anamuhalefet partisi 5 Yıldız Hareketi’ne mensup milletvekili Alessandro Di Battista, hükümeti, işi oldubittiye getirmekle suçladı ve tasarının hiç tartışılmadan geçirilmek istenmesi sebebiyle çekimser kaldıklarını açıkladı.

Muhalefetteki merkez sağın çatı partisi Forza Italia’nın (İtalya ileri) da kabul edilen yasanın iptaline yönelik referanduma gidilmesi teklifini gündeme getireceği belirtildi.

Yeni yasaya, İtalyan siyasetinde etkili olan Katolik Kilisesi de son ana kadar sert muhalefetini sürdürdü.

Tasarıya destek veren sivil toplum kuruluşları ise önce Temsilciler Meclisi önünde daha sonra da "Aşk Çeşmesi" olarak bilinen dünyaca ünlü Trevi Çeşmesi önünde toplandı.

Bu arada, tarihi çeşmenin de gökkuşağı renklerinde ışıklandırıldığı görüldü.

İtalya, eşcinsel çiftlerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdığı davalarda, özellikle de bu konuda herhangi bir yasal düzenlemesi olmamasından ceza ödemeye mahkum ediliyordu. 

Dünya Haberleri