İngiltere'de Theresa May hükümeti parlamentonun onayını almadan Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma sürecini başlatamayacak.
Yüksek mahkeme, verdiği kararla hükümetin parlamentodan izinsiz süreci başlatmasını reddetti.
Bir grup İngiltere vatandaşı, Brexit kararının parlamento onayı olmaksızın yürürlüğe giremeyeceğini savunarak konuyu mahkemeye taşımıştı.
Hükümeti dava edenlerin başında yatırım şirketi bulunan Gina Miller, Londra'da kuaförlük yapan Deir Dos Santos, People's Challenge isimli girişim ve Fair Deal for Expats isimli kampanya grubu geliyordu.
Hükümet ise kendisine dış ilişkiler, savunma ve milli güvenlik alanlarında yetki veren 19. yüzyıldan kalma bir uygulamayı öne sürerek Brexit süreci için parlamento onayına gerek olmadığını savunuyordu.
Başbakan Theresa May, sürecin başlatılmasının parlamentoda oylanmasına karşı çıkmıştı.
Ekim ayında görülmeye başlanan duruşmada, davacılar parlamento onayı olmaksızın hükümetin yetkilerini kullanmasının parlamenter egemenliğe ve ülkenin anayasal düzenine aykırı olduğunu öne sürüyordu.
İngiltere, AB Lizbon Antlaşması'nın birlikten çıkmayı düzenleyen 50. maddesini yürürlüğe soktuğu tarihte ayrılma süreci başlamış olacak. May, lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin konferansında bu süreci Mart ayı sonundan önce başlatacakların söylemişti.