Rusya en büyük askeri yapılanma döneminde

Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, ülkesinin Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük askeri yapılanmasını hızlandırmak için benzeri görülmemiş miktarlarda para ayırıyor.

Federal bütçede tanımlanan ama detaylandırmayan “karanlık” bütçenin, yai örtülü ödeneğin toplam bütçedeki oranı 2010 yılından bu yanan iki katına çıktı ve yüzde 21'e ulaştı.
Bağımsız Rus düşünce kuruluşu Gaidar Enstitüsü tarafından açıklanan verilere göre, bütçenin 3,2 trilyon rublelik (60 milyar dolar) kısmının nereye gittiği kamuoyuna açıklanmıyor.

Bloomberg'in haberine göre, Ukrayna krizi nedeniyle getirilen yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki düşüş, daralan ekonomiyi canlandırmak isteyen Putin'in askeri harcamalara yönelmesine yol açtı. Yeni tanklar, füzeler ve üniformalara yapılan harcamalar ülkede artan militarizasyonu gözler önüne seriyor.

Strateji ve Teknoloji Analiz Merkezi direktörü ve Rus Savunma Bakanlığı danışmanı Ruslan Pukhov, “Hükümetin iki acil görevi var: Toplumun tüm katmanlarında güvenliği sağlamak ve makroekonomik durgunluğu bitirmek için inovasyonu desteklemek. Her iki sorun için ortak çözüm askeri sanayi yapılarının gelişimini yoğunlaştırmak” dedi.

Yaklaşık 15 yıl önce ülkeyi iflasın eşiğinden kurtardığından beri Putin, savunma harcamalarını ruble bazında 20 kattan fazla artırdı. SIPRI verilerine göre geçen yıl dolar cinsinden değeri 84 milyar doları aşan harcamalar, ülkeyi ABD ve Çin'in ardından üçüncü sıraya yerleştirmişti.

Savunma, ulusal güvenlik ve emniyet harcamalarının bütçedeki toplam payı 2010'daki seviyesine göre iki kat artarak yüzde 34'e ulaşmış durumda. ABD'nin ise geçen yılki savunma ve Uluslar arası güvenlik harcaması 615 milyar dolarlık bütçesinin sadece yüzde 18'ine denk geliyordu. 


Dünya Haberleri