İstanbul dün Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan baskılardan kaçan yaklaşık 200 Uygur Tayland'a sığınmıştı.
Hükümet sözcüsü vekili Tümgeneral Weerachon Sukhonthapatipak, AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, Çin'den geldikleri belirlenen 90 Uygur'un yönetmeliğe uygun olarak Çin'e geri gönderildiğini belirtti.
Sözcü Weerachon, Tayland hükümetinin 2 Temmuz'da 173 Uygur'u Türkiye'ye gönderdiğini doğruladı.
DHA ise Çin'e iade edilen Uygur Türklerinin sayısını 109 olarak bildirdi. Sukhonthapatipak'ın DHA'da yer alan açıklamasında, "Türkiye’de akraba veya bir şekilde oraya gitmiş olan bir yakınının adresini gösterebilenlerin Türkiye’ye yollandığını ancak protokol gereği mecburen Türkiye ile hiçbir bağ gösteremeyen 109 kişinin de geldikleri yer olan Çin’e iade edildiği" bilgisi yer aldı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Tayland hükümetinin Uygurları Çin'e iade etmesini eleştirdi.
HRW Tayland temsilcisi Sunai Phasuk, Çin'de ciddi insan hakları ihlalleriyle karşılaşabilecek Uygurların iade edilmesinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi.
Sunai Phasuk, "Taylandlı yetkililer, ülkelerinde bulunan yabancıları iade ederken oradaki insani durumu genellikle göz önüne almıyorlar. Bunu geçmişte Rohingyalara ve Hmonglara da yapmışlardı" dedi.
Uygurların Çin'e iade edileceği iddiaları üzerine dün gece çok sayıda kişi Tayland'ın İstanbul Konsolosluğu önünde toplanmıştı. Konsolosluğu taşlayan dokuz kişi gözaltına alınmıştı.