Bugün Türkiye’de kişi başına düşen elektrik kullanımının ABD ve AB’nin çok gerisinde olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yüksel Yalova, dünyada elektrik kullanamayan 1,2 milyar insan bulunduğunu belirtti.
İstanbul Aydın Üniversitesi’nde düzenlenen “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Enerji Tarihimize Bakış” konulu konferansta konuşan 21. ve 22. Dönem TBMM Milletvekili ve İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yüksel Yalova, Türkiye’nin gelişmesi için enerji politikalarına daha fazla önem vermesi gerektiğini vurguladı. Bugün dünya nüfusunun 1,2’sinin hala elektrikle tanışmadığını İfade eden Yrd. Doç. Dr. Yüksel Yalova, “Enerji vazgeçilmez bir kaynaktır. Bir Amerikan firması füzyon üzerine yapılan araştırmaların en geç 2025’te başarıyla sona ereceğini söylüyor. Bunun Tükçesi nedir? Bir tanker deniz suyundan üç yüz tanker petrol üretilebileceği anlamına geliyor. Yani 2025’li yıllarda böyle bir dönem bizi bekliyor” dedi.
Osmanlı’dan başlayarak Türkiye’de enerji alanında yapılan çalışmalardan da söz eden Yrd. Doç. Dr. Yalova, “1923’te Cumhuriyet ilan edildiğinde yalnız İstanbul, Tarsus ve Adapazarı’nda elektrik vardı. O da nüfusun yüzde altısına tekabül ediyordu. Yani nüfusun yüzde doksan altısı elektrik kullanamıyordu” ifadelerini kullandı.
İkinci Dünya Savaşı yıllarına da değinen Yalova, “Türkiye’de elektrik üretimi politikalarının hızla millileştiğini söyleyebiliriz. Seksenli yılların sonunda köylerin yüzde 92’sinde elektrik bulunuyordu" diye konuştu.