Dünyada İlk Ve Tek

Eskişehir Vel Kalem Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği’nin hazırladığı, dünyada ilk ve tek olan “Engelsiz Hüsn-i Hat” sergisi, Odunpazarı bölgesindeki Tiryakizade Sergi Salonu’nda açıldı.
İçişleri Bakanlığı’nın desteğiyle engellilere yönelik hüsn-i hat eğitimi, hattat Mahmut Şahin’in koordinatörlüğünü yapılırken, eğitimci olarak Hasan Yige ve Emre Özdemir görev aldı. Eğitim alan 60’a yakın hüsn-i hat sanatçısının yaptığı 65 eserin yer aldığı serginin açılışında, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay’ın yanı sıra engelliler, aileleri ve çok sayıda davetli katıldı.
BU SERGİ DONYADA BİR İLK
Düzenlenan açılış töreninde konuşan Vali Yardımcısı Günay, bu serginin dünyada bir ilk olduğunu hatırlattı. Günay, “Bu tür faaliyetler aslında engellilerin engelsizlerden bir farkı olmadan toplumun her kesiminde, her türlü faaliyet içerisinde var olduğunu göstermek için çalışmalarını sergilediler. Bu da onlardan dünyada bir ilk oldu. Bu özel bir çalışma, çünkü hat duyguların aktarılması da demek oluyor. Bütün sanat dallarında insanlar yaptıklarını konuşturuyorlar. Biz İçişleri Bakanlığı olarak buna destek verdik. Bu çalışmaya engellileri katmaları ayrı bir önem katmış. Hepimizin aynı duyarlılıkta olması lazım. Ben bütün eserleri gezdim, ama engelsiz insanların yaptıklarından bir fark göremedim. Tablolara bakınca kimin yaptığını algılayamıyorsunuz. Emekleri için derneğe ve hattatlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
PROJE, İLHAMINI TARİHİ İKİ ŞAHSİYETTEN ALDI
Açılan sergi hakkında bilgi veren Vel Kalem Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Seyhan Fidan, projenin ilhamını iki tarihi şahsiyetten aldığını söyledi. Fidan, “Birincisi elsiz ayaksız Mehmet Efendi’dir. ’Bidest-i Bipa’ namıyla meşhur olmuş bir hattatımızdır. Elleri ve ayakları olmadığı halde nadide hüsn-i hat eserlerini yazmıştır. Diğer Talik tarzında ekol olmuş büyük hattat Yesari Mehmet Esad Efendi’dir. Sağ tarafı felç sol tarafı titrek olmasına rağmen hat tarihinde en önemli köşe taşlarından birisi olabilmiştir. Eskişehir’den yeni hattatlar yetişmesi amacıyla başlayan bu sosyal sorumluluk projesi engelli talebelerimizin ellerinden çıkan nadide eserlerle nihayet bulmuştur Emeği geçen herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
"ENGELLİ KARDEŞLERİMİZİN GAYRETİ HER TÜRLÜ TAKDİRİN ÜZERİNDEDİR
Eğitim koordinatörlüğünü üstlenen Hattat Mahmut Şahin ise, vücutlarının birçok yerinde engeller olmasına rağmen hat sanatında şahaserler üreten ünlü hattatlar bulunduğunu belirtti. Bu proje ile engellilerin de bu önemli sanat alanında başarılı olabileceğini göstermek istediklerini söyleyen Şahin, hem talebeleri ve hem de eğitime destek olanları kutladığını belirterek, "Engelli kardeşlerimizin gayreti her türlü takdirin üzerindedir" diye konuştu.
Sergide eseri bulunan hattatlara Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay tarafından katılım belgesi, projeye ve eğitimde emeği geçenlere de plaketleri Dernek Başkanı Hüseyin Seyhan Fidan tarafından verildi.
Davetilerin büyük beğeni ile incelediği hat eserlerinin bir hafta süreyle sergileneceği belirtildi.

Haberleri