Dünyada Sadece Beypazarı’nda Yetişiyor

Adını Ankara’nın Beypazarı ilçesinden alan Beypazarı Geveni’nin nesli tükeniyor.
1998 Yılında Türk ve Alman araştırmacılar tarafından keşfedilen ve dünyada sadece Beypazarı’nda yetişen Beypazarı Geveni’nin nesli tükenmek üzere. Bilimsel adı Astragalus Beypazaricus olan Beypazarı Geveni 600 metre yükseklikte yetişen, Mayıs ve Temmuz aylarında çiçek açan mavimsi renkte bir bitki.
Keşfedildiği yıllarda 100 bireyle temsil edilen bitki günümüzde 20 bireyle temsil ediliyor. Yaşama alanlarının tarım alanına dönüştürülmesi, hayvancılık, yol açılması tür üzerindeki en ciddi tehditler ve koruma planları yapılmazsa yok olması muhtemel.Orman ve Su İşleri Bakanlığı Ankara Şube Müdürlüğü’de bu konuya dikkat çekiyor. "Bozkırlarımıza ve Beypazarı Gevenine Sahip Çıkalım" sloganıyla Beypazarı Geveni’ni tanıtan materyaller hazırlayan Ankara Şube Müdürlüğü, Beypazarı’nda Beypazarı Geveni Tür Eylem Planı Çalıştayı yaptı.
Çalıştaya Beypazarı Kaymakamı Mustafa Kaya ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Usta’nın yanı sıra Ankara Şube Müdürü Şahin Çılgın, Bölge Müdürlüğü ve Ankara Şube Müdürlüğü teknik elemanları ile bilim insanları katıldı.
Tür eylem planları hazırlanması kapsamında tespit edilen Beypazarı Geveni (Astragalus beypazaricus) endemik ve nesli çok tehlikede olan bir tür olması sebebiyle öncelikli tür olarak belirlendi. Türün korunmasına yönelik sorun ve çözümlerin tartışıldığı çalıştayda, Beypazarı Geveni’nin korunabilmesi ve yok olmasının önlenebilmesi maksadıyla tüm paydaşların katkı sağlaması son derece önemli olduğu belirtildi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ’Tür Koruma Eylem Planı’ ile Beypazarı Geveni’de koruma altına alındı. Bakanlık, bu yıl Van kertenkelesi, çizgili sırtlan, melez kertenkele, siraz balığı, Akdeniz foku, sultan pelemiri, Beypazarı geveni, ak zambak, adaçayı ve it dolanbacını korumaya aldı.

Haberleri