Bilecik Belediyesi tarafından başlanan dünyanın en büyük katı atık entegre dönüşüm tesisinin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Hexagon Katı Atık Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Şirket Kurucu Ortağı Hakan Alkan, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Alkan, tesisi 2 yıl önce yapılan bir ihale sonrasında kazandıklarını ve belirlenen alandaki çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirtti. Alanın çalışmalar için zor bir arazi olduğunu kaydeden Alkan, "Öyle ki buraya yapacağımız tesis, Türkiye’nin bu anlamda yapılan ikinci tesisi ama kapasite olarak dünyanın en büyük entegre tesisi olacak. Türkiye’deki ilki komşumuz Pamukova’da yapıldı. Ancak Pamukova tesisi, Bilecik’te yapımına başlayan tesisimize oranla çok daha küçük. Buradaki tesis çok daha büyük bir tesis ve Pamukova’daki tesiste bazı birimleri olmayan bir yapı. Bu projeye gerçekten Bilecik’e faydası olması için, çevrenin korunması için, atıkların geri dönüştürülmesi için ve aynı zamanda ülkemizin ihtiyaç duyduğu enerji ihtiyacını karşılaması ve tabiata zarar veren vahşi depolamaya karşı, kuruluş ve kurtuluşun şehri Bilecik’te son verme amacı ve isteğiyle girdik. Çalışmalarımız büyük bir hızla devam ediyor ve süresi içinde tamamlayacağız" dedi.
Proje hakkındaki spekülasyonların gerçeği yansıtmadığını kaydeden Alkan şöyle devam etti:
"Çalışmayla ilgili olarak bugüne kadar bazı spekülasyonların yapıldığını biliyoruz. Bunlara ilişkin tüm sorulara cevap vermeye hazırız ama buna bir cümleyle cevap verebilirim. Bunların tümü yalan ve yanlış. Bunların hiçbiri doğru değil. Nedir bunlar? Yabancı sermaye yok. Dünya bankası ve Avrupa Birliği desteklerinden bahsediyorlar. Firmamız Türk firmasıdır, tamamen yerlidir. Teknolojimiz Alman teknolojisinden faydalanmakla birlikte kendi kurmuş olduğumuz bir sistemdir. Almanya’da böyle bir tesis yok. Kısa zaman içesinde, yani bir yıl sonrasında göreceksiniz ki burada çok mükemmel bir tesis, Bilecik’in hizmetine girecek ve hepimiz de çok mutlu olacağız."
Gerçekleştirilen projenin 45 bin Euro’luk bir yatırım olduğunu dile getiren Alkan, "Bu tesisle ilgili İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı var. Bütün bu saydığım Bakanlıklar bu işin yabancısı. Çünkü Türkiye’de şuana kadar böyle bir çalışma yapılmadı. Biz bunları yaparken onlar da bir öğrenme sürecinden geçti. Gerçekten güzel çalışma ve katkılar sunuyorlar. Ancak, bazen izinler gecikti. Çünkü bu izinler onların verdiği ilk izinler oldu. Tabi bundan dolayı belki spekülasyonlar yapılıyor. ancak gerçekten buraya çok büyük bir yatırım yapılıyor. 45 bin Euro’luk bir yatırımdan bahsediyoruz ve bunun tamamı firmamız tarafından karşılanıyor. Hiçbir yabancı kaynak, yabancı sermaye, belediyeler birliğinin kaynağı yok" diye konuştu.
Tesisten 29 yıllığına kira karşılığında faydalanacaklarını kaydeden Alkan, "Biz ancak burada elimizden geldiğince bu kamu hizmetini vermeyi amaçlıyoruz. Hizmete gireceği 29 yıllık süre içerisinde kiracısıyız. Süresi bitiminde de hukuki prosedüre uygun şekilde devredilecek. Dolayısıyla biz rahatsız olmuyoruz. Ancak yapılan bu haber ve yanlış bilgilendirmenin neden yapıldığını bilmiyoruz. Bu tesis gibi Türkiye’de çalışmaları ve faaliyetleri devam eden 3 tesisimiz var" ifadelerini kullandı.
BİLECİK’E 350 KİŞİLİK İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Proje Müdürü Akman Atılgan ise, projenin teknik bilgileri ile ilgili olarak şunları söyledi:
’’Tesisimizde bütün çöpler toplanacak ve tarafımızca ayrıştırılacak. Halkımızı, ciddi bir eğitim sürecinde geçireceğiz ve ev ev dolaşıp çöp torbaları dağıtacağız. Şehrin belirli noktalarında çöp toplama konteynerlerinde toplanan çöpler firmamız tarafından buraya getirilecek. Çöpün organik kısmını ayrıştırarak metan gazı ve elektrik elde edeceğiz. Kalan posası ile de kompost üreteceğiz. Dolayısıyla çöpü her haliyle ekonomiye kazandıracağız. Tesisimiz yaklaşık olarak 120 bin kişiye hitap edebilecek bir kapasitede olacak. Yani Bilecik, Bozüyük ve diğer ilçelerin hepsine hizmet verecek. Tesiste 3 vardiya olmak üzere, çöp toplama ekibiyle birlikte 350 kişilik bir istihdamı sağlayacak. Tesisi 12 ay içerisinde bitireceğiz. Şuana kadarki süreci de iyi değerlendirdik ve çöp konteynerlerinin yerleri ve alanları belirlendi. Eğitim sürecimiz ise toplamadan birkaç ay başlayacak ve burada üretim yaptığımız sürece devam ettireceğiz. Eğitimlerimiz 3’er aylık zaman dilimi içinde tekrar edecek.”.