Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, "Yürürken ve merdiven çıkarken zorlanma, ayakların çabuk yorulması ve ayakparmakları üzerinde durmada güçlük çekmek, düztabanlığın belirtisi olabilir. Düztabanlık, çocuklarda 3 yaşına kadar %70-89 oranında görülebilir. Eğer genetik yatkınlık söz konusu değilse, 10 yaşından sonra bu durum kendiliğinden düzelir" dedi.
Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, düztabanlık ve tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:
"Düzbatanlığın önemli oranda 3 yaşına kadar görülmesinin en önemli nedeni, ayak tabanındaki yağ yastıkçıklarının ve ayak ile ayak bileğini tutan bağların henüz tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Çocuk 8 yaşına geldiğinde ayak şekli büyük ölçüde belli olur. Burada dikkat edilmesi gereken, düztabanlığın hangi tipinin söz konusu olduğudur. Bunun mutlaka erken dönemde teşhis edilmesi gerekir. Çünkü düztabanlık vakalarının bir bölümü tedavi gerektirmeyen normal fizyolojik yapının bir parçasıyken, diğer bir bölümü de tamamen tedavi gerektiren bir rahatsızlık olabilir. Teşhisin konulmasında ayak yere tam basar pozisyonda çekilen röntgen grafisi de ayrıca tanıda yardımcı olabilir.
En önemi belirti içe basma
Düztabanlığa eşlik eden en sık belirti, içe basmadır. Ayağın yük taşıma yeteneğinin bozulması ayak yapısında iç tarafa yük binmesine ve bu sebeple ayakta içe basma sorununun olmasına yol açar. Ayrıca beraber görülen diğer bulgular; yürüme ile artan ağrı, akşam saatlerinde oluşan kaval kemiği ağrısı, bel problemlerinin tetiklenmesi, erken yorulma ve spor problemlerinde azalmadır.
Tedavinin gecikmesi kalıcı sakatlık nedeni
Düztabanlık sorunu iki ayrı tablo ile açıklanabilir. Bunlar;
Esnek Düztabanlık: Ayak boştayken taban kavisi görülürken, yere bastığında taban düzleşmesi olursa esnek düztabanlıktır. Genetik yatkınlık yok ise 8-10 yaşından sonra bu durum kendiliğinden düzelebilir. Bu, düztabanlığın en sık görülen şeklidir.
Rijit Düztabanlık: Ayak boştayken de basarken de kavis oluşmaz ise buna rijit düztabanlık denir. Ayak kemiklerinin aralarındaki uyumun
bozulması sonucu ortaya çıkar ve erken tedavi edilmezse kalıcı sakatlıklara neden olabilir.
Öncelikle ameliyat dışı tedavi
Düztabanlığın tedavisi için ortopedi ve travmatoloji uzmanından yardım alınması gerekir. Ağrısız düztabanlıkta tedavi ihtiyacı söz konusu değildir. Ağrılı olanlarda ise;
Ayakkabı modifikasyonu,
Ayak kavisini destekleyen tabanlık veya ortez kullanımı,
Ağrıyı hafifleten antienflamatuar tedavi kullanımı,
İstirahat ve buz yapılması,
Fizik tedavi seçenekleri olabilir.
Düztabanlığın tedavisi için her zaman ameliyat gerekli değil
Bazı düztabanlık vakalarında sorunun ortadan kaldırılması için ameliyat gereklidir. Cerrahi yöntemler, ağrıyı hafifletmede ve kemik dizilimini geliştirmede yardımcı olabilir. Ortopedi ve travmatoloji uzmanı yapılacak ameliyatın türü hakkında hastasını bilgilendirecektir.