Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, EBSAM tarafından okula başlangıç masrafının veliye olan maliyeti ile ilgili yapılan araştırmaya ilişkin olarak, “Veli, öğrenci için okul öncesi eğitimden ilköğretimin sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 14 bin 600 TL harcama yapıyor. Söz konusu rakam, ayda ortalama 135 TL olarak veliye yansıyor” dedi.
Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM), öğrencilerin 4+4+4 eğitim sisteminde okula başlangıç masrafı ile veliye maliyetini araştırdı. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Özer, EBSAM tarafından yapılan araştırmanın sonucunu değerlendirdi. 2014-2015 öğretim döneminde 17 milyon öğrencinin eğitim-öğretime başlayacağını kaydeden Özer, velilerin bu yıl eğitim harcamalarının geçen yıla oranla ortalama yüzde 11.6 zamlı yapmaya başladığını söyledi. Öğrencinin eğitim maliyetinin her yıl enflasyon oranından fazla artmakta olduğunu kaydeden Özer, velilerin ekonomik anlamda zorlandığını belirterek, yapılan araştırmanın sonucuna göre öğrencinin velisine eğitim maliyetinin aylık ortalama 126 TL’den 141 TL’ye çıktığına dikkat çekti.
ÜNİFORMA DAHA PAHALI
Özer, araştırmanın sonuçlarını şöyle değerlendirdi:
“Okul öncesi eğitime kayıt olan bir öğrenci için başlangıç masrafı olarak ortalama 415 TL, ilkokula başlayan bir öğrenci için 610 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 630 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 730 TL harcama yapılması gerekiyor. Veli çocuğuna bir üniforma fiyatına büyükşehirlerde marka olan giysilerden ortalama üç takım günlük kıyafet alabilmektedir. Serbest kıyafet uygulamasına geçen bir ilkokula başlayan öğrenci için 460 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 480 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 515 TL harcama yapılması gerekiyor. Serbest kıyafet uygulamasına geçen okullardaki öğrencilerin başlangıç masrafları da düşmüş olup, velinin yüzünü güldürdü. Veli, öğrenci için okul öncesi eğitimden ilköğretimin sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 14 bin 600 TL harcama yapıyor. Söz konusu rakam, ayda ortalama 135 TL olarak veliye yansıyor. Ortaöğretimdeki eğitimi boyunca bir öğrenci için ortalama 7 bin 330 TL, ayda ise ortalama 153 TL harcama yapılırken, öğrenciye kantin-yemekhane için para ayrıldığında bu rakam okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 269 TL, ortaöğretimde 319 TL’ye çıkıyor. Bu masraflara okul servisi de eklendiğinde okul öncesi ve ilköğretimde maliyet 269 TL’den 435 TL’ye, ortaöğretimde ise 319 TL’den 480 TL’ye çıkıyor.”
DERSHANELERİN KAPANMASIYLA BİRLİKTE VELİ RAHAT BİR NEFES ALACAK
4. sınıfta TEOG ortak sınavları ve lise 3 ve 4. sınıflarda YGS-LYS için çocuğunu dershaneye gönderen velinin maliyetinin daha da arttığını ifade eden Özer, “Okul öncesi eğitim ile ilköğretimde aylık ortalama 495 TL, ortaöğretimde aylık ortalama 751 TL masraf yüküyle karşı karşıya kalıyor. Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan eğitim sürecinde öğrencinin velisine maliyeti ise aylık ortalama 141 TL olarak yansıyor. 2013-2014 öğretim dönemi başında hesaplanan rakam 126 TL iken, bu yıl yüzde 11,6 oranında 15 TL’lik bir artış göstererek 141 TL’ye yükseldi. Yıllık enflasyon oranından daha fazla artışın olması; TÜFE, TÜİK madde sepetindeki 444 madde baz alınarak hesaplanırken, bu araştırmada ise öğrencinin mecburi ihtiyacı olan 50 civarındaki madde üzerinden hesaplama yapılmasından kaynaklanıyor” diye konuştu.
“DEVLET İLKÖĞRETİM KURUMLARINA GİDEN HER ÇOCUK İÇİN EN AZ 141 TL YARDIM YAPMALIDIR”
Özer, çocuğu ilköğretime giden memurlar için maaşlarında yer alan 6 yaş üstü çocuk yardımının en az 141 TL’ye çıkarılması gerektiğini kaydederek, “Gelir düzeyi düşük olan ailelere ise, ilköğretime giden her çocuğu için devlet en az 141 TL yardım yapmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, okullara belli bir bütçe ayırarak, okullarda öğrencilerden sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçlar için para alınmasının önüne geçmelidir. Zaten öğrencinin eğitim giderleri veliye büyük yük olmaktadır. Okullardaki aidat, sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi harcamaların da velilerden alınması bu yükü iyice artırmaktadır. Serbest kıyafet uygulamasına geçmeyecek okullarda çocuğu okuyan velinin her yıl üniforma alma zorunluluğu olduğundan dolayı, üniforma veliye ek bir yük daha getirmektedir. Bireylerin eğitim giderlerini devletin karşılaması gereklidir. Bu, anayasal bir zorunluluktur. En büyük yatırımın, çocuklarımıza yapılan yatırım olduğu unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.