Eğitim Sen İl Temsilcisi Mahmut Kaymaz:

Eğitim Sen Nevşehir İl Temsilcisi Mahmut Kaymaz, TEOG sonuçları üzerinden yapılan yerleştirmeler sonrasında yaşanan mağduriyetlerin mutlaka dikkate alınması gerektiğini ve hiçbir öğrencinin istemediği bir okul türünde okumaya zorlanmaması gerektiğini söyledi.
Kaymaz yaptığı açıklamada, eğitimde 4+4+4 dayatmasının kaçınılmaz bir sonucu olarak liselerin, tıpkı ilkokul ve ortaokullar gibi mevcut sistemin ve onun koruyucusu olan siyasi iktidarın ekonomik-siyasal çıkarları doğrultusunda yeniden yapılandırıldığını ve öğrencilerin özel liselere, meslek liselerine, imam hatip liselerine ve açık liselere yönlendirildiğini kaydetti.
TEOG yerleştirmeleri sürecinde defalarca uyarmalarına rağmen yapılan yanlışların sonucunda çok sayıda öğrencinin belki de hiç gitmek istemeyeceği bir lise türüne otomatik olarak yerleştirildiğini ifade eden Kaymaz, TEOG’da tercih yapmayan 134 bin öğrenciden 94 binin meslek, 40 binin imam hatip liselerine otomatik olarak yerleştirilmiş olmasının Milli Eğitim Bakanlığı’nın dayatmacı politikalarının son örneği olduğunu ifade etti.
Kaymaz: “Milli Eğitim Bakanlığı, önce tercih yapmayan öğrencilerin adreslerine en yakın okula yerleştirileceklerini açıklamış, ancak bazı illerde öğrencilerin evlerinden 100 km, hatta 120 km uzaklıktaki okullara yerleştirildiği görülmüştür. Kaydı otomatik olarak imam hatip liselerine yapılan öğrencilerin içinde gayri Müslim öğrencilerin bulunması, sorunun ne kadar “ciddiyetle” ele alındığının göstergesidir. Kendi istekleri dışında imam hatip liselerine ve meslek liselerine otomatik kaydı yapılan öğrencilerin büyük bölümü kontenjan olması halinde kaydını başka liselere almaya çalışmakta, bu sefer de karşılarına bürokratik engeller çıkarılmaktadır. Liselerde ilk hafta sonucunda sadece 15 bin kontenjan açığı olduğunun açıklanmış olması, evlerinden kilometrelerce uzakta ve istemedikleri okul türlerine yerleştirilen öğrencileri ve velileri kara kara düşündürmeye başlamıştır. Kontenjan sorununun çözülmemesi durumunda öğrenciler ya ekonomik koşullarını zorlayarak özel liselere yönelecek ya da istemediği bir okulda okumaktansa açık liseye yönelerek örgün eğitimin dışına itilmiş olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı bu rezaletin hesabını vermelidir” dedi.
TEOG sonuçları üzerinden yapılan yerleştirmeler sonrasında yaşanan mağduriyetlerin mutlaka dikkate alınması gerektiğini ve hiçbir öğrencinin istemediği bir okul türünde okumaya zorlanmaması gerektiğini vurgulayan Kaymaz, eğitime ilişkin konularda atılacak her adımın sonuçlarını düşünerek atılması, öğrenci ve velilerin endişelerine, sendikaların önerilerine mutlaka kulak verilmesi gerektiğini söyledi.

Haberleri