Milli Eğitim Bakanı Avcı, Başkent Öğetmenevi’nde eğitim muhabirlerine iftar verdi. İftarın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avcı, bir gazetecinin, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bakanlar Kurulu’nda soruların açıklanmasıyla ilgili talimat verdiği ve YGS ve YDS sınavlarıyla ilgili bir düzenleme yapıldığı yönünde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bir açıklaması oldu. Bununla ilgili düzenleme var mı yok mu" ifadeleri sorusu üzerine Avcı, "Böyle bir talimat söz konusu değil. Şu tarafı doğru. Bu, Bakanlar Kurulunda konuşuldu ve açıklanması açıklanmaması bununla ilgili niye açıklanmıyorla ilgili Bakanlar Kurulunda bilgi verildi. ’Bunu çalışalım’ denildi sadece. Yani öyle hemen açıklayalım hemen.Biliyorsunuz yasada var, Bilgi Edinme Yasası’na dahil değil. Bu da bir şeyleri gizlemek için falan alınmış bir karar değil. Çünkü bu, daha önce planlanan bir süreç. Ömer Dinçer zamanında başlatılmış bir çalışma var. Tıpkı TOEFL imtihanlarında olduğu gibi. İstediğiniz zaman TOEFL imtihanlarına girebiliyorsunuz " karşılığını verdi.
TOEFL sınavda binlerce, yüz binlerce, milyonlarca sorunun bulunduğunu, bir imtihandaki sorunun bir süre daha yöneltilmediğini anlatan Avcı, bu sınavda alınan en yüksek puanla öğrenci kabul eden kurumlara müracaatın yapılabildiğini ve benzer bir sitemin üniversiteye giriş için tasarlandığını kaydetti.
Sistemde, öğrencilerin bir kez sınava girdikleri sınav sonuçlarına göre değil, senenin belli aylarında veya örnek olarak her ay sınava girme hakkının olduğunu bildiren Avcı, "O projenin gereği olarak soruların birikmesi lazım. Düşünün her ay soru sorduğunuz zaman senede en az 12 tane bu ölçekte sınav yapıyorsunuz demektir. Bunun için de 12 çarpı bu ölçekte soruya ihtiyacınız var bir yılda. Buna yıllar boyu düşündüğünüzde katlanıyor. O projenin gereği bu. Bunlar izah edildi, ’çalışalım’ denildi sadece. Şimdi tekrar artılarıyla eksileriyle biz bunu çalışıyoruz. Bir karar verdiğimiz zaman da onu kamuoyuyla paylaşırız" şeklinde konuştu.
Bir diğer gazetecinin, "Soruların yayımlanmamasının en çok eleştirilen kısmı ’biz doğru yanıtların ne olduğunu bilmiyoruz. Dolayısıyla ÖSYM’ye nasıl itiraz edeceğiz. Kontrol etme şansımız olmuyor’ yönünde. Bu yıl ilk kez ÖSYM’nin yaptığı sınava itiraz gelmedi. Sorular görülmeden bunun farkına varılmasının mümkün degil " ifadeleri üzerine Avcı, "Siz, yaptığınız sınavdan çok eminseniz ve yanlış değerlendirildiğini düşünüyorsanız kağıdınızın incelenmesi talebinde bulunabiliyorsunuz" diye konuştu.
Avcı, TEOG sorularının açıklanması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimat verdiği yönünde bazı haberlerin bulunduğu dikkati çekerek, bunun yanlış anlaşılmış olabileceğini ifade ederek, TEOG sorularının zaten açıklandığını vurguladı.
Bakan Avcı, soruların pek çok kez kontrol edildiğini hatırlatarak, "Sorulmadan önce de bir sürü ön testten geçiriliyor, sorulduktan sonra da havuza atılırken de testten geçiriliyor. Çünkü bir kısmının da müfredat değişikliğine paralel olarak revize edilmesi gerekiyor. Yani havuzda biriken sorular bir sene sonra iki sene sonra da sorulabilir hale geliyor" diye konuştu.
TEOG sınavında mahkemece iptal edilen 4 soruyu kendisinin de incelediğini belirten Avcı, "İptal edilen sorularımız yanlış değil" dedi.
SBS’de yürütmeyi durdurma kararının 15 Ocak’ta verildiğini ve bu sebeple TEOG’da iptal edilen sorular için yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmediklerini ifade eden Avcı, "Çünkü biliyoruz ki 6 ay sonra benzer bir karar çıkabilir ve bütün öğrencilerin bu altı ay boyunca 1 milyon 300 bin öğrenci, anneleri, babaları veliler diken üstünde oturdu. Zaten maksat da bu. Şimdi aynı mahkeme bir yürütmeyi durdurma 6,5 ay sonra, bir başka yürütmeyi durdurma kararını 5,5 ay sonra verdi. Ama aynı mahkeme bizim yurt dışındaki bir okulumuzdan, elçiliğe bağlı bir Türk okulundan bir müdürümüzü geri çağırmışız, disiplin soruşturması nedeniyle oradan almışız. Aynı mahkeme, bu işlemle ilgili yürütmeyi durdurma kararını 6 günde verdi. 1 milyon 300 bin kişiyi ve ailelerini milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir konuda, herhangi bir etkinliğinin olamayacağını bile bile 6 ay sonra verdi. Bir tek kişiyi ilgilendiren bir davada aynı mahkeme, 6 gün sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi" ifadelerini kullandı.
Ece Ayhan’ın, bir şiirindeki "Biz tüzüklerle çarpışarak büyüdük" ifadelerine değinen Bakan Avcı, "Bugünlerde Milli Eğitim Bakanlığı Ece Ayhan’ın kulaklarını çınlata çınlata işlerini yürütüyor" dedi.
Bir gazetecinin, velilerin TEOG sınavı ile ilgili şikayetlerini hatırlatarak, meslek liselerinde alan seçiminin olmamasını sorması üzerine Avcı, " Bu bizim lise türlerini azaltma programımızın sonucu. 70’i aşkın lise türü vardı. Bunu kaldırdık ve lise türlerini 7’ye indirdik. Diğerlerini dr alt programlar olarak tasarladık. Meslek liselerinde de böyle. Niye hemen çocuk ben elektrikçi bilgisayarcı olmayı tercih edemiyor? Çünkü 9.ve 10.sınıflarda bu dersler ortak.10.sınıftan sonra çocuğun eğilimi daha netleşmiş olarak bölümünü seçebilir. Burada gözden kaçırılan bir şey var. Bu ders ortaklığı sadece meslek liselerinin kendi içinde değil diğer okullar arasında da aynı şekilde" değerlendirmesini yaptı.