Hibe oranlarının azaltılmasıyla mağdur olan öğrencilerin, konuyu yargıya taşıyacağı konuşulurken, sosyal medyada da hibelerin artırılması yönünde imza kampanyası başlatıldı. Yaşanan duruma tepki gösteren Fırat Üniversitesi Erasmus Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Şaşmaz, “AB Bakanlığı tarafından geçen yıl üniversitelere 50.8 milyon euro Erasmus hibesi kullandırıldı. Bu hibe ile yaklaşık 18 bin öğrencimiz Avrupa’da eğitim alma ve staj hareketliliğinden yararlandı. Bu yıl AB Bakanlığı’nın Türkiye’deki üniversitelere kullandıracağı toplam hibe ise 37 milyon Euro’ya düşürüldü. Bu miktar ile ancak 12 bin öğrenciye Erasmus kapsamında hibe verebiliriz” dedi.
ÖĞRENCİLER BORÇLANDI
Hibe kesintisi nedeniyle Türkiye’deki 27 bin öğrencinin ancak 12 binini yurtdışına gönderileceğini ifade eden Şaşmaz, şöyle devam etti:
“Öğrencilerimiz Erasmus için vize ve pasaport almak için günlerce uğraştı. En önemlisi Avrupa’daki işyeri ve üniversitelerden kabul belgesi alabilmek için değişik miktarda ücret ödediler. Binlerce öğrenci aracı firmalara nasıl olsa hibe alacağız diye borçlandı. Bizim üniversitemizin hibe oranı 576 bin eurodan 316 bin Euro’ya düşürüldü. Türkiye’deki binlerce öğrencinin mağduriyet yaşayacağı bir gerçek.”
Sakarya Üniversitesi Erasmus Koordinatörü Yrd. Doç. Nesrin Kenar ise üniversitelerine 2013’te 1.7 milyon euro olan hibe oranının 2014’te 774 bin euro’ya düşürüldüğünü belirtti. Kenar, “Sorunun kaynağı nedir biz de bilmiyoruz. Geçtiğimiz yıl 350 öğrenciyi Erasmus değişim programına yollamıştık ancak bu yıl ancak 250 öğrenci gönderebileceğiz” dedi.
7 YILLIK DÖNEME BAKILSIN
Ulusal Ajans yetkilileri ise yapılan eleştirilerin haksız olduğunu savunarak şu açıklamayı yaptı: “Erasmus bütçelerinde geçen yıla oranla düşüş gözükse de 7 yıllık döneme bakıldığında artış söz konusu. AB Komisyonu ile ek bütçe artışı için görüşmelerimiz sürüyor. 2007-2013 döneminde Türkiye için 550 milyon euro bütçe ayrılırken, bu rakam 2014-2020 döneminde 900 milyon euro olacak. Erasmus hibelerinde problem gözükmüyor. AB Komisyonu bu yılki hibe oranını geçtiğimiz yıla oranla daha düşük oranda belirlendi. 1 yıllık bütçe kıyaslaması doğru değil. 2007 ve 2013 yılına göre bütçe daha düşük seviyede kalsa da uzun vadeli bakıldığında ciddi artış söz konusu.”
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
AB Komisyonu, her ülke için kendi ülkelerinin katkısı ile Erasmus hibe fonu ayırıyor. Bu yıl, Türkiye’nin katkı payını düşürdüğü için AB Komisyonu’nun hibe bütçesini düşürdüğü belirtiliyor. AB Komisyonu tarafından Türkiye’ye ayrılan hibe fonu, AB Bakanlığı Ulusal Ajans bünyesinde, üniversitelerin öğrenci faaliyetleri, personel hareketliliği ve öğrenci sayılarına göre pay ediliyor.
KAYNAK:milliyet