Turizmciler sevindi ama...

Türkiye gelen yabancı sayısındaki düşüşün yanı sıra asıl kaybın turizm gelirlerinde olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, tatilin uzaması ve kurban bayramıyla birleştirilmesi ile birlikte tatile çıkan kişi yerli turist sayısının artabileceği ifade edildi.

Ancak Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı (TUROB) Tİmur Bayındır, okulların geç açılmasının turizm sektörüne ‘sınırlı bir etkisi’ olacağını dile getirdi.

ÖZEL OKULLAR OLMALI

Okulların açılma tarihin uzatılmasının ilk etapta olumlu olarak algılanabileceğini söyleyen Bayındır, “Bu karar az da olsa bir hareketlilik getirebilir. Ancak söz konusu kayıplarımızın kapanması konusunda pek bir etkisi olmaz. Çünkü bu tatil kararı sadece devlet okullarını kapsıyor. Devlet okullarında okuyanların genelde bütçesi dar insanlar. Çok fazla tatile çıktığı söylenemez. Çıkanlar da zaten tatil planlarını ve satın almalarını çok önceden yapıyor. Eğer özel okulların da açılış tarihleri ileri alınmış olsaydı. etkisi çok daha büyük olabilirdi” dedi. Tatile giden kitlenin belli bir gelire sahip kesim olduğunu kaydeden Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, “Okulların geç açılacak olmasının elbette turizm sektörüne olumlu faydası olacaktır. Ancak özel okulların kapsam dışında olması bu etkiyi sınırlı tutacaktır. 10-24 Eylül tarihleri arasında otellerdeki doluluk geçmiş yıllarda okullar açık olduğu için sıkıntılı olurdu, şimdi ise ikinci tatilini planlamak isteyenlerin önü açılmış oldu” ifadelerini kullandı. Cornelia Diamond Golf Resort and Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya da hükümetin aldığı tatili uzatma kararını olumlu bulduklarını ancak özel okulların da kapsam dahilinde olması gerektiğini belirtti. Bu yıl Rusya’daki kriz sebebiyle iç piyasaya odaklandıklarını dile getiren Alkaya, “Özellikle Antalya bölgesi iç piyasa konusunda başarılı bir yıl geçirdi. Bu karar da turistin az geldiği bu yıl otelleri rahatlatmak adına alındı. Bundan önceki yıllarda okullar açıldığı anda yerli turist sayısı bir anda düşüyordu. Şimdi sezon en azında ekim ayına kadar uzayabilir” diye konuştu.

TURİZMLE BERABER 54 SEKTÖRÜ ETKİLEYECEK İLK ve ortaöğretim kurumlarının açılış tarihinin ertelenmesinin turizm ekonomisine ciddi canlılık getireceğini belirten Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “LYS ve TEOG nedeniyle aileler tatile çıkamamıştı, sınav stresine girmiş ailelerin çocuklarıyla yaz tatiline çıkma fırsatı doğdu” dedi. Kararın sadece turizm sektörünü etkilemediğini, turizmin yapılışı sırasında etkilenen 54 sektörü de ilgilendirdiğini kaydeden Hacısüleyman, şunları söyledi: “Turizmin yarattığı ekonominin canlı tutulması açısından önemli bir karar oldu. İlk ve ortaöğretim kurumlarının açılış tarihinin ertelenmesi turizm ekonomisine ciddi bir canlılık getirecek. Turizm ile beraber 54 sektörü 15 gün daha canlı tutacak.” Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ ise okulların açılış tatilinin yaklaşması nedeniyle ailelerin tatilini kısa kestiğini belirterek, “Şu ana kadar tatilini yapmamış veya kısa tatil yapmış tüketiciler için iyi bir fırsat oldu” dedi. 

17 HAZİRAN’DA KAPANACAK

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, 14 Eylül’de açılması planlanan okulların açılışını Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla 28 Eylül’e ertelemişti. Bakanlık, dün yeni eğitim öğretim takvimini de duyurdu. Buna göre, okulların kapanışı 10 Haziran 2016’da olacakken, bir hafta ertelenerek 17 Haziran 2016 olarak açıklandı. Yapılamayan dersler için ise, yıl içinde yoğunlaştırılmış telafi programı uygulanacak. Öğretmenlerin her eğitim öğretim döneminin başlangıcında aldığı ödenek ise, Kurban Bayramı öncesi verilecek.

ÖZEL OKULLAR İSTERSE UYAR TURİZM sektör temsilcilerinin ‘Okullar Kurban Bayramı’ndan sonra açılsın’ önerisinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu okulların 14 Eylül yerine 28 Eylül’de açılacağını duyurdu. Ancak valilik onayı alarak 2015-2016 eğitim öğretim yılı takvimlerini kendi belirleyen bazı özel okulların bu değişiklikten sonra nasıl bir yol izleyecekleri konusunda kararsız kaldı. Bu okulların bazıları, daha önce valilik tarafından onaylanan takvimi uygulamak istedikleri için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdu ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yanıt bekliyorlar. Bakanlığın yanıtına göre ders zilini çalacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ise, “Bu takvime uymak isteyen uyar, istemeyen uymaz. Bu konuda herhangi bir görüş belirtmeye gerek yok. Takvimini değiştirmek isteyen bunu onaylatır” dedi. 

7 EYLÜL’DE AÇILANLAR

7 Eylül 2015’te açılıp, 17 Haziran 2016’da kapanmayı planlayan bazı okulların arın planladıkları eğitim öğretim yılı takvimi ise şöyle:
Alman Lisesi, Saint Michel Fransız Lisesi, Üsküdar Amerikan Lisesi, Sainte Pulchérie Fransız Lisesi, Saint Benoit Fransız Lisesi, Terakki Vakfı Okulları, Bilfen Okulları, FMV Işık Okulları, Amerikan Robert Lisesi

1 EYLÜL’DE AÇILANLAR

1 Eylül’de açılıp, 17 Haziran 2016’da kapanmayı planlayan okullar:
Mef Okulları

 

Eğitim Haberleri