Üniversite ek yerleştirme tercihi için daha önce 21 Ağustos olarak açıklanan başvuru tarihi uzatıldı. Tercih yapmak isteyen öğrenciler 23 Ağustos Pazar günü 23.59'a kadar tercih yapabilecekler .Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından tercihlerde açıkta kalanlar ve ek tercihleri bekleyen adaylar, 2015-2016 öğretim yılı için merkezi yerleştirmede boş kalan veya yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan yükseköğretim programlarının kontenjanlarına, ÖSYM tarafından yapılacak ek yerleştirmeler için tercihlerini 23 Ağustos'a kadar internet üzerinden bireysel olarak yapacaklar.
EK YERLEŞTİRME DETAYLARI
Başvuru merkezlerinden/ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden tercih işlemi yapılmayacağını söyleyen ÖSYM, ek yerleştirme tercihlerinin sadece elektronik ortamda yapılanların işleme alınacağı ve posta ile ÖSYM merkezine gönderilen veya elden verilmek istenen Tercih Formları işleme alınmayacağını bildirdi.
ÖSYM, ek yerleştirme için tercih ücretini 15,00 TL olarak belirledi. Ek yerleştirme için tercih ücretinin, tercih işlemi yapıldıktan sonra 17-24 Ağustos 2015 tarihleri arasında yatırılmış olması gerekiyor. Bankadan yapılacak ek yerleştirme tercih ödeme işlemleri sadece resmî iş günlerinde ve mesai saatleri içinde yapılabilecektir. Ek yerleştirme tercih ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak adaylar için 24 Ağustos 2015 tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ödemeler” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak adaylar için 24 Ağustos 2015 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. ÖSYM, verilen bu süreler içerisinden ödeme yapılmadığı taktirde, adayın ek yerleştirme tercih başvurusunun kabul olunmayacağı ve işleme alınmayacağını belirtti.
2015 ek yerleştirmeye ilişkin bilgiler, 2015-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzunda yer alacaktır. Adaylar, 2015-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzuna yukarıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Ek yerleştirme tercih kılavuzu, sadece internet üzerinden temin edilecek, herhangi şekilde basımı olmayacaktır. Bu yüzden ek yerleştirme tercih başvurusu yapacak öğrencilerin, ÖSYM tarafından yapılacak duyuruları takip etmesi gerekiyor.
EK YERLEŞTİRME TERCİH BAŞVURU ŞARTLARI
1. 2015-ÖSYS merkezì yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2015-ÖSYS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.
2. Tablo 4’teki merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans programlarını, yalnız programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir.
3. Tablo 3’deki ön lisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacaktır. Tablo-3'de her programın karşısında o programa genel yerleştirme sırasında oluşan en küçük puan ile bu yerleştirmede kullanılan önceliklere göre yerleşen en son sıradaki adayın öncelik durumu gösterilmiştir. Bu bilgiler, adaylara sadece tercihlerini yapmada kolaylık sağlamak için verilmiştir. Adaylar, Tablo-3'deki en küçük puanların ve önceliklerin altında olsalar bile tercihlerini yapabileceklerdir. Bir başka deyişle, Tablo-3'den tercih yapacak adaylar, ister meslek lisesi ister genel lise çıkışlı olsun en küçük puan ve öncelik bilgilerini göz önünde tutmadan da tercihlerini yapabilirler.
4. 2015-ÖSYS’de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilirler.
5. Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekir.
BOŞ KONTENJANLAR NELER?
Üniversitelerdeki lisans programlarına 417 bin 714, ön lisans programlarına 367 bin 236 aday yerleşti. Lisans programlarında 18 bin 770, ön lisans programlarında ise 20 bin 19 olmak üzere 38 bin 789 kontenjan boş kaldı.
Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 4 bin 437, ön lisans programlarında 9 bin 810, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 7 bin 32, ön lisans programlarında 8 bin 291,KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 6 bin 181, ön lisans programlarında bin 903, yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarında bin 120, ön lisans programlarında 15 kontenjan boş kaldı.
EK TERCİH YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
-Ek yerleştirmelerde tercih yapabilmek için 1. Yerleştirmede de tercih yapmış fakat yerleştirilememiş olmak gerekir.
-ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunu çok iyi incelenmelidir.
-En çok istediğin bölüme 1. sırada yer vermelidir; diğerlerini de aynı mantığa göre sıralanabilir.
-Tablo 3A’daki iki yıllık bölümleri seçerken alan içi-alan dışı durumlarına mutlaka dikkat edilmelidir. Çünkü öncelik sırası alandan gelenlerin olacaktır; boşluk kalırsa alan dışından da öğrencileri yerleşebilecektir.
- Tercihler belirtilen tarihlerde yapılmalıdır.