Geçen yılki gibi çok işlemli matematik soruları ise adaylara zaman kaybettirdi. Öğrenciler de sosyal medyada uzun paragraf sorularına isyan etti. 2 milyon 46 bin 583 adayın katıldığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), dün yapıldı. 160 dakikalık sınavda adaylara Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinden 160 soru yöneltildi.
‘GÂVUR’A GÂVUR DEMEK YASAK’
Sosyal Bilimler Testi’ndeki “Şimdi Tanzimat var, gâvura gâvur denmeyecek” sözlerinin olduğu soru, sosyal medyada esprilere neden oldu. Türkçe soruları da eleştirildi. İşte tepkiler:
ÖSYM’nin “Gâvura gâvur demek yasak artık oğlum” sorusunda gülüp vakit kaybettik.
Yetenek Sizsiniz ile ilgili matematik sorusu 2023 hedeflerine ilerlediğimizi gösterir.
Matematik Türkçe’ye, Türkçe felsefeye, felsefe de İngilizce’ye benziyordu.
O nasıl Türkçe sorusu, bildiğin roman. Yazıklar olsun ÖSYM. ‘
Türkçe’de 120 kelimeyi bulan uzun paragraf soruları ve çok işlemli matematik soruları zorladı. adayları Uğur Hazırlık Liseleri, Nesibe Aydın Eğitim Kurumları, Final ve FEM dershanelerinin sorularla ilgili yorumları şöyle:
TÜRKÇE: Paragraf soruları uzun, kelime sayısı fazla; zaman kaybettirdi. ALES tarzı sorulardı; bir metinden 3 soru sorulmuş.
MATEMATİK: Zor ve çok işlemli sorular zaman kaybettirdi. Doğru okumayı ve yorum yapmayı içeren eleyici sorular. ALES tarzına benzemeye başladı. Geometri kolaydı.
SOSYAL BİLİMLER: Coğrafya ve tarih soruları bilgi ağırlıklı ve yoruma dayalı. Felsefede zor ve entelektüel bir dil kullanılmış.
FEN BİLİMLERİ: Fizik soruları geçmiş yıllara göre matematiksel işlemlerden uzak, yorum ve kavram ağırlıklı. Kimya kolay, biyoloji biraz daha fazla bilgiye dayalı ve zorlayıcı.
SONUÇLAR 6 GÜN İÇİNDE
ÖSYM, 160 sorunun 32’sini paylaştı. Yüzde 80’i sonuçlar açıklandıktan sonra 10 gün boyunca ÖSYM’nin sitesinden görülebilecek. Geçen yıl 6 günde açıklanan sonuçlar, bu yıl daha kısa sürede açıklanacak.
TÜRKÇE'DE HATALI SORU İDDİASI
YGS’ye giren Fen Bilimleri Dershanesi Türkçe Öğretmeni Mutlu Kılavuz, Türkçe sorusuyla ilgili “Hangi kelime yanlış deniliyor. Ayrı yazılması gereken ‘ki’ bağlacı bitişik ve bitişik yazılması gereken ‘başkişi’ kelimesi ayrı yazılmış. İki doğru cevap var” dedi.