20 bin TL'ye çalışacak tayfa aranıyor

Türk karasularında balık avı yasağı 1 Eylül'de sona erecek.  Tayfa arayışlarına başlayan tekne sahipleri, maaş dışında transfer rakamlarını 20 bin liraya kadar çıkarıyor. Bazı tekne sahipleri sınırları aşıp, ev sözü bile veriyor.

En iyi balıkçıların bulunduğu Ordu'dan her yıl Ege, Akdeniz ve Marmara'ya binlerce tayfa transfer ediliyor. Hal böyle olunca transfer sezonu da kıran kırana geçiyor. Sabah Gazetesi'nden Hanefi Ceyhan'ın haberine göre transfer ücretleri 5-20 bin lira arasında değişirken, bazı tekne sahipleri ev sözü dahi veriyor.


Ordu'nun diğer illere en çok balıkçı transfer veren ilçesi Perşembe... Perşembe'den her yıl yaklaşık 10 bin kişi 8 ay gurbete balık teknelerinde çalışmaya gidiyor. Balıkçılar arasında transfer ücreti "bolatka," teknelere tayfa ayarlayan kişiler ise "Koca reis" olarak anılıyor.

Tayfalar transfer ücretinin yanı sıra her ay maaş da alıyor.




Alınacak tayfalar 8 ay çalışacak

9 bin lira transfer ücreti ve yeni yaptırdığı evini tamamlama sözü alarak transfer olan Murat İnsaf (28), 5 yerden teklif aldığını ancak en cazip olanı seçtiğini söyledi. İnsaf, "8 yıldır balıkçılık yapıyorum. Ege bölgesinde çok çalıştım. Hangi tekne sahibi çok para verirse ona gidiyorsun. Teklifler 20 bin liraya kadar çıkıyor. Bu yıl transfer ücretimin yanı sıra köyde yaptırdığım evi tamamlama sözü de aldım" dedi.

İskenderun'dan gelen teklifi kabul eden Halil Sarı (42) ise, "6 yerden teklif geldi. İskenderun'dan bir tekne ile 10 bin liraya anlaştım. Geçtiğimiz sezon İstanbul'da bir firma ile anlaşmıştım. Bu sezon ise en iyi teklifi İskenderun'dan aldım" diye konuştu.

Tayfaların transferlerinde aracı olan Ali Sarı, "Bu yıl 7 yerden teklif geldi ama beğendiğimiz, parasal olarak anlaştığımız İstanbul'a gidiyorum. 21 kişi götürüyorum. İyi tayfaya çok teklif geliyor" dedi.

"Koca reis" olarak anılan Yusuf Çalışkan ise Akdeniz'de bir tekne ile anlaştıklarını söyleyerek, "Sezon 1 Eylül'de başlıyor. Bu sene Akdeniz'de bir tekne ile anlaştık. 8 ay boyunca denizlerde balık avcılığı yapacağız. Balık bizi nereye götürürse biz de oraya gideceğiz. 8 ay sonra Ordu'ya dönüş yapacağız" dedi.

Gece-Gündüz yok

Tekne sahibi olan ve ailesinin 150 yıldır Karadeniz'de balıkçılık yaptığını anlatan Mustafa Mollaoğlu ise balıkçıların en önemli sorununun sigorta olduğunu belirterek, "Bir teknede 40 kişiye kadar tayfa çalışabiliyor. Kolay değil, ekip olarak çalışmak gerekiyor. Balıkçılıkta 'gündüz çalışayım, akşam uyuyayım' diye bir şey yok. Ne zaman balık olursa av yapmak gerekiyor. Biz tekne sahipleri olarak onların sayesinde ayakta duruyoruz" dedi.  

Ekonomi Haberleri