Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, birçok firmanın kesintiden yarım saat sonra işçileri evlerine gönderdiğini de söyledi.
Sanayinin lokomotif kuruluşlarını bünyesinde barındıran Kocaeli'de, elektrik kesintisi nedeniyle birçok kuruluş çalışamadı. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, şu anda üye kuruluşlar ve OSB'ler ile temas halinde olduklarını belirterek şunları söyledi:
"Malesef hiç istemediğimiz bir arıza oluştu. Türkiye'nin tamamında müthiş bir kesintiye gidildi. Saat 10.35 civarında ilk kesinti başladı daha sonra kademeli olarak OSB'lere enerji verilmeye başlandı ve akşam geç saatlere kadar devam etti. Enerjinin biz ne kadar çok önemli olduğunu biliyoruz ama bunu ülke olarak görmüş olduk. Malesef elektrik kesintisi belirli bir dakikadan sonra neredeyse tüm günü kapsayacak hasar oluşturuyor. Bir çok firma bu nedenle yarım saat bir saat sonra işçilerini evlerine gönderdi."
50 MİLYON DOLAR ZARAR
Türkiye'nin imalat sanayinin yüzde 13'ünün Kocaeli'nde olduğuna dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu şöyle devam etti: "Oradan yaptığımız basit bir hesaba göre günlük 50 milyon dolar civarında Kocaeli'nde bir üretim kaybı oluştu. Bu kayıpların esası yani anası da ülkemizin önemli haddaneleri ilimizde. Metal sektöründe bunlar devamlı üretim yapıyorlar. Üretimleri tamamen enerjiye bağlı. Enerjinin 1 dakika kesilmesi halinde yarı mamül ürünün tamamı hurdaya dönüşüyor. O tarz haddanelerimizde üretim kayıpları çok yüksek. Bir de daha önemlisi habersiz kesintiler elektronik kartlara çok zarar veriyor. Bunların da firmalarımıza büyük hasarlar verdiğini düşünüyoruz. Hasar tespitleriyle ilgili anketler yaparak bilgiler alıyoruz. Kocaeli bazında günde 50 milyon dolarlık üretim yapıldığını sayarsak 1 günlük üretimimiz malesef kaybolmuş oldu."
JENERATÖR ÇÖZÜM DEĞİL
Ayhan Zeytinoğlu, bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için bunun nedeninin bulunup ortadan kaldırılması gerektiğini de istedi. Halk arasındaki yaygın kanının aksine üretime Jeneratörle devam edilemeyeceğini belirten Zeytinoğlu, "Bizim bütün sanayi kuruluşlarımızda jeneratörler var. Bunlar sadece bilgisayar sistemlerini, kısmi aydınlatma, havalandırma ve yangın durumunda su pompalarını çalıştırma düzenekleri. Hiçbir zaman büyük bir sanayi kuruluşunun aynı kapasitede çalışacak jeneratörü olmaz ve olmamalı da" diye konuştu.