31 Aralık akşamı gerçekleşecek olan Milli Piyango Yılbaşı Özel Çekilişi'ne artık sayılı günler kaldı. Bu yıl toplam 80 milyon liralık büyük ödülü sahibine ulaştıracak olan Milli Piyango İdaresi, aynı gün toplamda 436 milyon TL ikramiyeyi talihlilere dağıtmaya hazırlanıyor. 31 Aralık 2019 günü çekilişin yapıldığı dakikalar, geçen yılın ikramiyesini kazanan talihli için de son şans olacak. Çünkü geçtiğimiz yıl 70 milyon liralık büyük ikramiyenin isabet ettiği biletin sahibi henüz ortaya çıkmadı. 70 milyon liranın sahibinin çıkmaması durumunda paranın ne olacağı ve daha bir çok soru akıllara gelebilir. Biz de sizler için Milli Piyango çekilişinde merak edilenleri derledik.
Milli Piyango'nun 80 milyon liralık yılbaşı ikramiyesi milyonlarca kişinin hayalini süslüyor. Geçen yılın 70 milyon liralık ikramiyesini kazanan talihli içinse parasını alacağı yasal süre daralıyor.
Sahibinin almadığı ikramiye ne oluyor?
En çok merak edilen sorulardan biri de alınmayan ikramiyelerin ne olduğu konusu... Yine 5602 sayılı kanuna göre biletlerde ikramiyeler bir yıllık zamanaşımı süresine tabi tutuluyor.
Çekiliş tarihinden itibaren bir yıl içinde ibraz edilmeyen biletlerin ikramiyeleri zamanaşımına uğruyor ve sonrasında bu biletlere ikramiye ödemesi yapılmıyor. Zamanaşımına uğrayan ikramiyeler Milli Piyango İdaresi'nin ikramiye havuzunda bekletiliyor. Halen Türkiye Varlık Fonu tarafından yönetilen Milli Piyango İdaresi'nin yıl sonu itibariyle alınmayan ikramiyeleri ise kamu payı olarak okul, hastane vs. yapımı için Hazine'ye aktarılıyor. Bu durumda geçtiğimiz yılın 70 milyon TL kazanan talihlisi ortaya çıkmaz ise, bu gelir kamu payı olarak yatırımlarda kullanılmak üzere Hazine'ye aktarılacak.
Yılbaşı İkramiyesi satılmayan bir bilete çıkar mı?
Milli Piyango İdaresi'nin 1939 yılından bu yana uyguladığı mevzuata göre büyük ikramiyeler yani yılbaşı özel ikramiyesinin satılmayan bir bilete çıkması mümkün değil. Çünkü mevzuata göre o gün gerçekleştirilen çekilişte, satılan bir bilete ikramiye çıkana dek çekilişe devam ediliyor.
Diğer yandan 2019 yılı verilerine göre bu yıl içerisinde gerçekleştirilen 32 çekiliş ikramiyesinin sadece 3'ünün tüm gelirleri Milli Piyango İdaresi'ne kaldı. Gerçekleştirilen bu çekilişlerde 1 tam, 2 yarım ve 4 çeyrek bilet satışı gerçekleştiriliyor.
Özellikle son dönemlerde tartışma konusu olan ikramiyenin hep satılmayan biletlere çıktığı konusu ise kamuoyunda yanlış anlaşılmalara neden oluyor. Oysa gerçekleştirilen çekilişlerdeki ikramiyelerin tamamı değil, o çekilişteki (tam, yarım ve çeyrek) tüm biletlerden satılmayan birine ya da bir kaçına isabet ettiği görülüyor.
Örneğin ikramiyenin çeyrek bilete çıkması ve bu biletlerin 2'sinin satılmış olması durumunda bu talihliler ikramiyelerini alıyor, satılmayan diğer 2 bilete isabet eden tutar ise yıl içerisinde diğer ikramiyelere aktarılmak üzere idareye kalıyor. Bu durumu hiç ikramiye verilmemiş ve ikramiye satılmayan bilete çıkmış olarak değerlendirmek yanlıştır.
Milli Piyango İdaresi'nin devri için Türkiye Varlık Fonu ve İtalyan Sisal - Şans Ortak Girişiminin gelir paylaşımı esasına dayanan 10 yıl süreli sözleşmesi ağustos ayında imzalanmıştı. İdare'nin devrinin 1 Haziran 2020 tarihinde gerçekleşmesi planlanıyor.
İkramiye miktarları kanunla belirleniyor
Her yıl Milli Piyango İdaresi tarafından belirlenen ikramiye miktarlarında değişiklikler olduğunu görüyoruz. Örneğin geçtiğimiz yıl 70 milyon TL olan özel ikramiye bu yıl 80 milyon TL'ye yükseldi. Peki bu miktar nasıl belirleniyor? Bu ikramiye miktarı, Milli Piyango İdaresi için hazırlanan 5602 sayılı "Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun"da geçen oranlar nispetinde belirleniyor.
Büyük ikramiye miktarı, her yıl Milli Piyango İdaresi'nin gelirleri çerçevesinde yüzde 40'ın altında kalmayacak yüzde 83'ün de üzerine çıkmayacak bir oran ile belirleniyor. 2020 yılı büyük ikramiyesi olan 80 milyon TL ise Milli Piyango İdaresi'nin belirttiği üzere gelirlerin yüzde 63'ü nispetinde belirlendi.