Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planı'nın, Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı'nın "Altın Bankacılığının Geliştirilmesi" ile ilgili bölümde, altın bankacılığıyla ilgili bilgi ve veriler iyileştirilmesinin hedeflendiği belirtildi.
Programa göre bu kapsamda, altın yatırımcısının davranış modeline uygun stratejiler belirlenebilmesi için altınla ilgili bilgi ve veriler ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenecek. Bu çerçevede FİNTÜRK (Finansal Türkiye Haritası) verilerinde yer alan mevduat ve kredi verilerine altın kırılımı eklenecek.
Bankalar nezdinde açılan altın hesaplarının kaynağı olan 995/1000 saflıktan yukarı hurda olmayan altın ile değerleme sonrası tespit edilen 995/1000'den düşük hurda altın verisinin izlenmesi amacıyla form düzenlenecek.
Darphane tarafından basılan altınların izlenebilirliği ve doğrulanabilirliği sağlanacak.
Altın yatırımlarının finansal sisteme kazandırılması ve altın dolaşımını izlenebilir kılmak amacıyla yöntemler ile Darphane tarafından basılan altınlar için sertifikasyon ve güvenlik sistemi geliştirilecek.
Kuyumculardan bankalara ekspertiz hizmeti
Programa göre, kuyumcuların bankalara ekspertiz hizmeti verebilmesi için iş modeli geliştirilecek. Yatırım amaçlı altınların sisteme kazandırılması ve finansal erişimin artırılması amacıyla kuyumcuların banka işbirliğinde finansal sistem içinde olmaları sağlanacak. Bu çerçevede; kuyumcuların bankalara ekspertiz hizmeti verebilmesi için ekspertize yetkili kuyumcu standartları belirlenecek.
Altın mevduat hesabı olan müşterilerin kuyumcuların POS'ları üzerinden hesaplarına gram altın yatırabilmesine ilişkin model geliştirilecek. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) bünyesinde komite oluşturulacak ve kuyumcular odasıyla görüşmeler yapılacak.
Altın ile altın ve diğer kıymetli maden fonları arasındaki vergisel farklılıkların ortadan kaldırılmasını değerlendirmek üzere, vergisel maliyetleri de içeren bir çalışma gerçekleştirilecek.