Merkez Bankası, bu yılın başından itibaren maaşları yüzde 30 artan asgari ücretli dar gelirli vatandaşların harcamalarında yaşanan değişikliklerin tüketici kredilerine etkisini araştırdı. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; araştırma sonuçları, yüzde 30 zamlı maaşı alan asgari ücretlilerin bankalardan borçlanma cesaretinin arttığını, yıllardır erteledikleri Otomobil ve zorunlu ihtiyaçlarını krediyle de olsa alabilmek için bankalara başvurduklarını işaret ediyor. Araştırma ayrıca asgari ücret zammının bankalara ilave kredi satma fırsatı sağladığını göstermesi açısından da önem taşıyor.
TAŞIT VE İHTİYAÇ KREDİ TALEBİ ARTTI
Teknik analizlere dayanan araştırmanın sonuçlarına göre, asgari ücret zammı tüketici kredileri içerisinde özellikle taşıt ve ihtiyaç kredilerine olan talebi ve kredi kullanımını artırdı. Ocak 2016’daki asgari ücret artışının bu tarihten sonra verilen aylık tüketici kredilerini yüzde 10 ila yüzde 15 oranında artırdığı sonucuna varan Merkez Bankası uzmanları, ancak kredi talebinin bir noktadan sonra söneceği, dolayısıyla genel kredilere etkisinin çok sınırlı kalacağı tahmininde bulundular.
EV YİNE HAYAL OLDU
Asgari ücret zammı dar gelirlileri banka kredisiyle zorunlu ihtiyaçlarını satın alma hatta otomobil sahibi olma yönünde harekete geçirirken ev hayalini gerçekleştirmelerine yönelik bir etki sağlayamadı. Araştırma sonuçlarına göre, asgari ücret zammının ardından alt gelir grubuna daha fazla kredi veren bankaların ihtiyaç ve taşıt kredileri ocak ayından itibaren anlamlı bir şekilde arttı, ancak bu zam konut kredilerini artırıcı yönde hiçbir etkide bulunamadı.
TOPLAM TÜKETİCİ KREDİLERİNİ ETKİLEMEDİ
Araştırmada, Türkiye’de çalışan nüfusun yaklaşık üçte birinin asgari ücret komşuluğunda (Bin 300 liranın biraz altında olan kayıt dışı ücret ve biraz üstündeki ücretler) gelire sahip olduğuna dikkat çekilirken, asgari ücretlilerin tüketici kredi kullanımındaki artışın, toplam tüketici kredileri piyasasını değiştirici bir etki sağlayamadığı da belirtildi. Merkez Bankası uzmanları, toplam kredilere olan etkinin sınırlı olmasında hükümetin aldığı makro-ihtiyati tedbirlerin de etkili olduğuna işaret ettiler.
BDDK verileri, asgari ücretlilerin dışında genel olarak piyasadaki durgunluğun toplam tüketici kredilerinde de görüldüğünü ortaya koydu. BDDK’nın son verilerine göre, bu yılın başından itibaren geçen ilk 2 aylık dönemde tüketicilerin kullandığı taşıt kredileri yüzde 2.26, ihtiyaç kredileri de 0.28 oranında azaldı. Bir tek konut kredilerinde yüzde 1.03’lük cılız bir artış yaşandı. Oysa Merkez Bankası araştırması, genel eğilimin aksine asgari ücretlilerin tüketici ve taşıt kredi kullanımında artış olduğunu gösteriyor.