Bursalı ünlü iş adamının ortağı olduğu dev şirket battı

Yusuf Yıldırım 4 yıl önce şirketi (İncir Elektronik Tic. ve Sanal Mağazacılık Hiz. A.Ş) kurduğunda deyim yerindeyse beş parasızdı. Hemşire olan eşinin iş arkadaşlarının, fırsat sitelerinde alış veriş için verdikleri ürün siparişlerini sisteme girerken düşündüğü iş modelini hayata geçirmeye başladı. Küçük bir iş yerinde şirketini kurdu. Çok küçük bir ölçekte başladı. Geliştirdiği iş modeli, binlerce kişinin kendi sanal mağazasını kurmaya dayalıydı. Herkes, kendi mağazasında ürün satışı yapacak ve projeye dahil ettiği yeni kişileri üzerinden de ekstra kazanç elde edecekti.

YÜZDE 30'LARA VARAN BÜYÜME

Şirket, dünyada bir çok örneği bulunan teknoloji şirketlerinin hızlı büyümesini bir benzerini yaşadı. Türkiye, son 4 yılda yıllık ortalama yüzde 4-5’lik büyüm kaydetse de İncir.com’un büyüme oranı yüzde 25-30’lara dayandı.
Şirket büyüdükçe talep arttı. Yeni talepleri için yeni yatırım depo, dağıtım ihtiyacı doğdu. Tüm bunlar yeni yatırımcı arayışını gündeme getirdi.

DEĞERİ 57 MİLYON DOLARA ÇIKTI

Ancak, şirketin yakaladığı yüksek büyüme ve taşıdığı potansiyel bu alana yatırım yapmak isteyen kişilerin de dikkatini çekti. Şirkete ilk yatırım yapan isimlerden biri Erikli Su’nun eski sahibi Hasan Aslanoba oldu. Aslanoba’yı başka yatırımcılar izledi. Aslanoba 2015 yılında ikinci yatırımını yaptı. Anılan dönemde şirketin değeri 57 milyon dolar olarak hesaplandı.

2015 CİROSU 75 MİLYON LİRA

Bu yatırımı izleyen süreçte Türkiye’de 7 Haziran seçimleri yapıldı. Şirketin kurucusu Yusuf Yıldırım bu süreci ve sonrası yaşanan kritik bazı siyasi gelişmelerin işleri de olumsuz etkilemeye başladığını söyledi. Tüm olumsuzluklara rağmen 2015 sonu cirosu 75 milyon lira olarak kayıtlara girdi.

DARBE GİRİŞİMİ İLE ANLAŞMA İPTAL

Ancak en sancılı süreç 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşandı. Darbe girişimi, şirket için hayati önemde olan bir anlaşmaya ket vurduğu gibi iş hacmi de yarı yarıya azaldı. Ağustos ayında ise, şirkette adeta günü kurtarma durumları oluştu. Kimi zaman tedarikçiler mal vermedi. Ramazan bayramı tatili sonrası ise alacaklılar, şirketten olan alacakları için baskı kurmaya başladı. Eylül ayı başında, yeni yatırımcılar ile görüşen şirket yetkilileri nihai kararı ise 9 Eylül Cuma günü verdi. Çok değil 1 yıl kadar önce 57 milyon dolar değer biçilen şirketin kapandığı duyuruldu.

AYAKTA KALMAK İÇİN ÇOK ÇABALADIK

İncir.com'un kurucu ve CEO'su Yusuf Yıldırım, son ana kadar ayakta kalabilmek için çaba gösterdiklerini belirterek şunları kaydetti: "İş modeli olarak başarılıydı. Ancak, hızlı büyüme beraberinde sorunları da getirdi. Hızlı büyüme ile birlikte berberinde artan yatırım ihtiyacı ve artan maliyetler bizi zorladı. Biz, son dönemlerde maliyetleri azaltmak için bir dizi tedbir aldık. Ancak, Haziran 2015 seçimleri sonrası iş hacmi giderek azaldı. En son, 15 Temmuz darbe girişimi bizi çok olumsuz etkiledi. Yaz döneminde zaten düşük geçen e-ticaret hacmi darbe sonrası yarıya inince nakit akışını sağlamak imkânsız hale geldi. Darbe girişimi öncesi yerli bir yatırımcı ile ortaklık görüşmelerimiz oldu ve 18 Temmuz sabahı imzaları atacaktık. Ancak darbe girişimi ile birlikte yatırımcımız planını askıya aldı. Son ana kadar ayakta kalmaya çalıştık. Ancak artık daha fazla sürdüremedik. 9 Eylül'de kapatma kararı aldık. Bu kapatma kararı ile birlikte hayallerimiz, umutlarımız da çöktü.

Mal sipariş eden ancak ürünlerini teslim alamayan 500 kadar müşterimiz var. Ne yapıp edip bu müşterilerimizin mağduriyetini gidereceğiz. Şirket için iflas başvuracağız. Şirket iflas başvurusunda bulunmak için bile gerekli nakdi bulmakta şuan sıkıntı çekiyor. Ancak yine de birkaç gün içerisinde iflas başvurusunda bulunacağız.”

ASLANOBA: BENİM DE PARAM BATTI


İncir.com'um en büyük hissedarı Aslanoba Group Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aslanoba ise konu ile ilgili şunları kaydetti: “Ben orada sermaye yatırımcısıydım. İncir.com adına yapılan resmi açıklamada da denildiği gibi, 15 Temmuz darbe girişimi süreci olumsuz etkiledi. Maalesef bazı işlerimiz çok başarılı olabildiği gibi bazı işlerimiz de bu şekilde batıyor. Benim dışımda başka yatırımcıları da vardı. Benim param gibi diğer yatırımcıların da parası battı maalesef” dedi.

ÜNLÜ İSİMLER YATIRIM YAPTI

Aslanoba, batan parasının miktarı ile ilgili bir açıklamada bulunmak istemedi. Hasan Aslanoba’nın dışında, Karamancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Kağan Karamancı, Soyak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cem Tüfekçi, Volkan Vardar, Furkan Öçal gibi isimler yer aldı. Çiçeksepeti.com’un kurucusu A. Emre Aydın’ın ise bir süre önce hissesini satarak şirketten ayrıldığı anlaşıldı. 


Ekonomi Haberleri