Çarşı pazar el yakacak!

SON haftalarda yurdun dört bir yanını saran soğuk hava dalgası hayatı felç etti. Son 28 yılın en soğuk döneminin yaşandığı İstanbul’da kar yağışı pazarcı esnafı ve çiftçileri de vurdu. İstanbul’da pazar yerleri karla kapandığı için tezgahlar kurulamadı. Pazarcı esnafı mal alımını durdurdu. Hallere gelen kamyonlar ve TIR’lar yollarda kaldı. Meyve ve sebzeler hallerde ‘mahsur’ kaldı. Birçok ürün daha satılmadan çürüdü.

ÜRÜNLER ÇÖP OLDU

Özellikle önceki gün İstanbul Meyve Sebze Hali’nde bir çok mağazanın kepenklerin açmadığını ifade eden hal esnafı, “Kar yağışından dolayı ne kamyonlar gelebildi, ne pazarcılar. Meyve-sebze elimizde kaldı. Bazıları soğuktan dolayı satılamaz hale geldi. Bugün (dün) ise az da olsa mal almaya başladık. Ancak şimdi de fiyatlarla uğraşıyoruz. Gelen malların çoğunda neredeyse iki katı fiyatlar oluştu” diye konuştu. Kar yağışından dolayı birçok pazarcı esnafının tezgahlarını açamadığına vurgu yapan Anadolu Yakası Pazarcı ve Seyyar Esnaf Odası Başkan Vekili Zeynel Abidin Ayvataş da, “Hallere mal gelme konusunda sıkıntı yaşandı. Halde fiyatlar tavan yaptı. Özellikle biber, domates, salatalık ve yeşillik bulmak çok zor oldu. Kar yağışından önce mal alan pazarcılar ise büyük zarara uğradı. Elde kalan mallar çöp oldu. Dökülmeye gönderildi. Örneğin Anadolu Yakası’nda tezgahı olan bir pazarcı esnafı günde 100-500 kilogram arasında domates satabiliyor. Pazarın bir ya da iki gün açılamaması çok büyük bir sorun ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

DENETİM YOK

Önceki itibariyle büyükşehirlerdeki hallere meyve sebze girişi yapılamadığına vurgu yapan Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, giren malında normal kapasitenin yüzde 10’una denk geldiğini söyledi. Çiftçinin de mahsülü toplayamadığının altını çizen Yetkin, “Anadoluda malları toplayan tüccarlar bunları büyükşehirlere gönderiyordu. Ürün olmadığında gönderemiyorlar. Ancak bu işten en kârlı çıkan soğuk hava depoları bulunan marketler ve AVM’ler oldu. Fiyat denetimi olmadığı için de isredikleri fiyattan tüketiciye sunuyorlar” dedi.

Kış şartlarının hafiflemesinin de fiyatları düşüremeyeceğini iddia eden İbrahim Yetkin, “Kış ayları boyunca meyve sebze fiyatları yüksek seyredecek. Çünkü araziler ve seralar da büyük zarar gördü. Seraların tamiratı da uzun sürecek. Yeni mahsül ürün gelene kadar tüketici sıkıntı yaşayacak” diye konuştu.

İki gün girmek için bekledi

SAMSUN’da meyve sebze getirdiğini ifade edne bir kamyoncu ise, “Ayın 18’inde sabah saatlerinde İstanbul’a geldim. 20’sinde ise ancak ürünleri indirebildim. Kamyondaki ürünlere birşey olmadı. Ancak başka bölgelerden gelen kamyonlarda soğuktan ya da çok beklemekten dolayı etkilenen ürünler oldu” dedi.

İhracatı da etkiledi

YAŞ meyve sebze ihracatçılarını da Rusya’da yaşanan ruble krizinden sonra kar ve soğuk hava vurdu. Bu sene farklı bir kış yaşandığına vurgu yapan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, “Aşırı yağışlar meyvelerin çürümesine ve raf ömrünün azalmasına sebep oldu. Kar ve don da etkili oldu. Yaş meyve sebze ihracatçıları en kötü sezonlarından birini yaşıyor. Ay sonunda belli olacak ama yaş meyve sebze ihracatından büyük düşüler olacak. Şu anda hasat yapılmıyor. Sebzelerde ogunlaşmalarda gecikmeler yaşanıyor. Seralar sellerden parçalandı. İç piyasadan daha çok ihracatçılar etkilendi” dedi.

Haldeki fiyatlar

Ürün Geçen hafta / Bu hafta

Marul (6’lı kasa) - 8 lira / 15 lira
Ispanak - 80 kuruş / 2 lira
Domates - 2 lira / 3 lira
Salatalık - 1 lira / 2 lira
Salata (Antalya) - 4 lira / 6 lira

* Fiyatlar İstanbul hal esnafında temin edilmiştir.
 

Ekonomi Haberleri