Erzurum'a gelen vatandaşların, ucuz ekmeği büyük poşetlere doldurup evlerine götürmesi, durumdan bir hayli memnun olduklarını gösterdi.
Köylüler 'Ucuz olduğu için bu kadar fazla ekmek alıyoruz, çoluk çocuk yesin' diye açıklama yaptılar.
Ayrıca 15 ekmek alana da bir ekmeğin hediye verildiğini söylüyor.
Hiçbir ambalajı olmadan kaldırımlarda satılan ekmek, 'hijyen kimin umurunda, ucuz olsun yeter' diyen vatandaşın keyfine bırakıldı.
Alan da satan da memnun kalınca, denetimler rafa kaldırıldı. 'Sokakta bu kadar da aleni ekmek satılmaz, insan sağlığı tehdit ediliyor' anlayışının para etmediği şehirde, 'ekmek 90 kuruştan 40 kuruşa düşüyorsa demek fırıncılar iyi para kazanıyor, biz de fırın mı açalım' düşüncesi daha çok rağbet görüyor.
Bakanlığı'nın ikide bir ekmek için çıkardığı yasaların da ne kadar etkisiz olduğu, kaldırımda satılan ekmekle tescillenmiş oluyor. Hijyene yönelik fırınlarda kısmen de olsa uygulanan eldiven uygulamasına karşın, sokakta hiçbir denetimin olmaması dikkat çekerken, Dadaşların, 'Burası sahipsiz memleket' sözünün de haklı bir göstergesi anlamına geliyor.
Fırıncılar iyi para kazanıyormuş!
30 Mart yerel seçimleri öncesi ekmeğin 75 kuruştan 90 kuruşa çıkartılmasını çok bulan dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, fırıncıları ‘halk ekmek fabrikası ile tehdit etmiş, zamların geri alınmasını istemişti. Duruma rıza gösteren fırıncılar da seçim sonuna kadar fiyatı aşağı çekmişti. Ardından, eski zammı tekrar yürürlüğe koyan fırıncılar, 250 gram ekmeği 90 kuruştan satmaya başlamıştı. Erzurum Fırıncılar Odası Başkanı Remzi Keteci, bu zammı kaçınılmaz olarak değerlendirmiş, un fiyatlarına gelen artışı bahane göstermişti. Keteci, çevre illerdeki aynı gramajlı ekmek fiyatının 1 TL'den satıldığını ileri sürmüştü.
İsmini vermeyen bir bakkal işletmecisi, ekmeğin 90 kuruşa satıldığı dönemde fırıncıların ciddi yaptırım uyguladığını, kendilerinden başka diğer fırıncıların ekmeğini sattırmadığını, satana baskı uyguladığını, şimdi ise kapıda sıraya girip ekmeklerini sattırmak için adeta yalvardıklarını söyledi. Fırıncı esnafının çoğunun altında lüks arabalar bulunduğunu iddia eden bakkal işletmecisi, "Ekmek fiyatı 90 kuruştan 40 kuruşa kadar düşünce, nasıl ballı para kazandıklarını şimdi daha iyi anlıyoruz. Eskiden günde 50 ekmeği zor satardık, şimdi 250-300 ekmeği aşağı düşmüyoruz. Biz sürümden kazanırken, vatandaş da bol bol ekmek yiyor." dedi.
Öte yandan, Erzurum'da fiyat indirimine gitmeyen tek bir fırın ekmeğini halen 90 kuruştan satarken, diğer fırıncılar 75 kuruş ile 40 kuruş arasında ekmek satıyor.