Kaçak telefonları parça parça getirip ölü IMEI'yle satıyorlar

Teknolojinin gelişmesiyle boyut değiştiren cep telefonu kaçakçılığının yarattığı vergi kaybı, inanılmaz boyutlara ulaştı. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD), cep telefonundaki kaçak sorununun fotoğrafını çeken bir rapor hazırlayarak, ilgili kurumlara sundu. Raporda, sektördeki yasadışı uygulamaların, gerçek üretici ve satıcıları da zor durumda bıraktığı belirtildi. Rapora göre, cep telefonu ithalatıyla vergi kaçırma yöntemleri şöyle:

PARÇA PARÇA İTHALAT

'Yerli üretim' gerekçesiyle telefon parçaları ithal ediliyor. Cihazlar satışa hazır paketler haline getiriliyor. IMEI kaydı için BTK'ya başvuruluyor. Kayıt işlemi, sadece bandrol ücreti ödenerek tamamlanıyor. İyi niyetli firmalar beyan ile ÖTV ödemesi yapıyor. Ancak pek çok firma beyanda bulunmuyor. Pazarın yüzde 50'den fazlasının kaçak olduğu hesaplanıyor.

HAYALİ İHRACAT


Hayali ihracattan kaynaklanan vergi alacağının mahsubu için telefon ithalatı yapılıyor. Bu yöntemde firmalar işsiz insanların üzerine kuruluyor. İhracat yapan firma daha sonra kapatılıyor.

ÖLÜ IMEI'LER

Kaçak ürünlere, BTK'daki ölü IMEI numaraları kodlanarak Türkiye'de çalışmaları sağlanıyor. Böylece bu telefonlar vergi ödemeden satılıyor.

'UCUZ' DİYE İTHALAT

Fiyatı 640 TL'nin üzerindeki telefonlarda düşük fatura gösterilerek 160 TL'lik maktu tutar üzerinden ÖTV ödeniyor. Bu yöntem, marka değeri yüksek pahalı ürünlerde kullanılıyor.

MOBİSAD'ın verilerine göre, yıllık kaçak cep telefonu sayısı 4 milyonu aşarken, bu telefonlar nedeniyle devletin günlük 10 milyon TL'lik vergi kaybı bulunuyor. 



Ekonomi Haberleri