Darbe girişiminin yarattığı düşüşe karşı, konut sektöründe olduğu gibi büyük kampanyalarla cevap veren otomotiv sektörü de faiz indirimi beklentisinde. Dünya'dan Aysel Yücel'in haberine göre Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Alp Gülan, “Taşıt kredisi faizlerinde de indirim bekliyoruz. Müşterimizde de böyle bir beklenti var. Alıcı bekliyor, bu karşılanmazsa sektörü olumsuz etkileyebilir” dedi.
17 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminden sonra konut satışları gibi otomobil satışları da azaldı. Konut üreticileri 100’den fazla projede birden kampanya başlattı. Hükümet de faizler konusunda destek oldu. Bankalar konut alımlarında faizleri düşürdü. Otomotiv sektörü de temmuzdaki darbe etkisine kampanyalar yaparak cevap verdi. Ancak faiz indirimi konusunda da beklentiye girildi. “Konuta yapıldı, otomotive de yapılır” beklentisi başladı. Bu beklentinin kampanyalarla hareketlenen sektördeki satışları sınırlaması ihtimali söz konusu. Alp Gülan da bu noktaya dikkat çekerek, “Taşıt kredilerinde de hayata geçmesini umuyoruz. Eğer taşıt kredilerinde de bir indirim gelirse işler toparlar. Ama insanları beklentiye sokar ancak gecikirse sıkıntı olabilir. Bu faiz indirimi dalgası çok etkiliyor. Bizim müşterimiz de indirimi bekleyebilir. Bankalarda konut ve taşıt kredisinde batık oranı çok yakın. Bankalar Cumhurbaşkanımızın sözlerini dikkate alıp konutta yaptıklarını biraz da otomobilde yaparlarsa bizim için iyi bir sene geçer” dedi.
KİRALAMACILAR YENİDEN ALIMA GEÇTİ
Satışların temmuza kıyasla ağustosta iyi gittiğini belirten Gülan, “İlk iki haftaya baktığınız zaman darbe girişiminin etkisi geçmiş vaziyette. Temmuzda kiralama şirketlerinin talebi zayıftı. Artmaya başladı. Temmuz biraz daha karamsardı. İnsanlar yatırımları beklemeye almıştı. Darbe girişimi etkisinden yüzde 100 arındık demek zor ama temmuzun ikinci yarısına göre çok daha iyi durumdayız. Temmuzun son iki haftası çok sıkıntılıydı. Temmuz ayını yüzde 33 düşüşle, 58 bin adetlik satış rakamı ile kapattık. Benim tahminin ağustos ayında bir önceki senenin ağustos ayına yakın bir performans çıkar diye umuyorum. Geçen yılın Ağustos ayında binek ve hafif ticari araç toplamı yaklaşık 82 bin olmuştu. Eylül ayında ise beklentiler daha fazla” diye konuştu.
ÖTV’SİZ ARAÇ TEŞVİKİNDE SÜRE 2019'A UZATILDI
Otomotiv sektöründe “ÖTV’siz satış”ın yıl sonuna kadar veya 1 yıl süreyle yürürlükte kalması bekleniyordu. Ancak çıkan tebliğde sürenin 2019’a kadar uzatıldığı açıklandı. Dolayısıyla ÖTV’siz araç almak isteyenlerin de acelesi kalmadı. Sektör temsilcilerine göre süre uzun konulduğundan bu seneye etkisi fazla olmayacak. Alp Gülan konuyla ilgili olarak, “Biz teşvik yasasını bekliyorduk. Yasaya göre süre 1 yıl olur diye düşünüyorduk. Ancak 2019 oldu. Genelde Türk insanının refl eksi sonlara doğru kullanır. Bu seneye az yansır. Taslakta süre 2017’diydi. Biz yılsonuna kadar yapılmasının ideal olduğu görüşündeydik. Pazara bir dinamik getirecekti. Ama bir yıl da kabuldü. Şimdi 2019 yılına kadar uzatıldığı için oradan ilave gelebilecek etki göreceli olarak daha az olur” dedi.
TURİZMDE KIPIRDAMA ETKİLEYECEK
Otomotivde batış ve artış bir ölçüde de turizme bağlı. Rusya ile ilişkilerin düzelme yoluna girmesi ve turist gelişinin başlaması da sektörde umutları artırıyor. Gülan, “Ukrayna’dan da önemli turist grupları geliyor. Mevsim ve bayram etkisiyle iç turizmde kıpırdanma varken dış turizm de son birkaç ayı toparlarsa tekrar eski havayı yakalarız. Geçen senenin rakamlarını yakalamak bizim için çok önemli. Borsada nasıl direnç noktası diyorlar, biz de artık direnç noktasının oraya çıktığını görüyoruz. Bu gelişme üretim ve ihracata da yansıyor. Yılsonu bir yatırımın daha açıklanması bekleniyor. İhracatımız ve üretimimiz iyi gidiyor. Üç vardiya çalışıyor yerli üreticilerimiz. Tarihimizin en yüksek üretim ve ihracat değerleri ortaya çıktı. İnşallah son anda geçen seneki gibi işçi hadiseleri ya da umulmadık bir şey çıkmaz” diye konuştu.