Kuyumculuk ülkemizin en önemli sektörlerinden biri. Dünyanın önde gelen mücevher üreticileri arasında yer alan Türkiye, iç talep açısından Çin, Hindistan, ABD ve Rusya’nın ardından 72 tonluk (3,42 milyar dolar) tüketim ile 5’inci sırada yer alıyor. Ülkemizde 35 bine yakın kuyumcu ve 5 bin mücevher üreticisi faaliyet gösteriyor. 250 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan sektörde ihracat hacmi 3,5 milyar dolara ulaştı.
Kuyumcuların sadece yüzde 5’i markalı ürün satıyor
Türkiye için bu kadar büyük önem taşıyan sektör, yaklaşık 500 yıldır geleneksel pazarlama yöntemlerini kullanıyor. Genellikle esnaf niteliğindeki aile işletmeleri olarak hizmet veren kuyumcuların sadece yüzde 5’i markalı ürün satıyor. Geri kalan kuyumcuların büyük bölümü ise yine geleneksel yöntemlerle ürün tedarik ediyor. Bu işletmeler ya kendilerine ait atölyelerde ürettikleri ya da bir veya birkaç üreticiden temin ettikleri ürünleri satıyor.
Dünya'nın haberine göre, geçmişte yıllarca aynı modelleri satmak mümkünken, artık daha sık vitrin yenilemek gerekiyor. Bu sebeple geleneksel tedarik ve pazarlama yöntemleri artık kuyumculara yetmiyor. Tüketicilerin taleplerini karşılamak ve ürün çeşitliliği pazarlamanın olmazsa olmazı haline gelirken, bunun için farklı tedarikçilere ve ürünlere hızla ulaşmak gerekiyor. Sektördeki bu sorunlardan yola çıkan Altın Çarşı, yenilikleriyle kuyumcuların imdadına yetişiyor.
Binlerce ürüne kolay ulaşım
Altın Çarşı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Taylan, kuyumcu ve üreticilerin kendilerine özel hazırlanan masaüstü uygulamayla erişebildikleri güvenli ticaret merkezi Altın Çarşı ile sektöre yepyeni bir anlayış getirdiklerini belirterek, kısa sürede kazandıkları başarıyı şu sözlerle anlatıyor:
“‘Kuyumculuk sektörünün geleceğiyiz’ sloganıyla kuyumculuk sektörünün küresel rekabet gücünü artırmayı hedefleyen Altın Çarşı, kısa sürede büyük ilgi gördü. 6 ayda 58 ilden 1500’ü aşkın kuyumcunun üye olduğu Altın Çarşı’ya her geçen gün yeni üyeler ekleniyor. Altın Çarşı’da her gün 200’den fazla kuyumcu sistemde online olarak, üreticilerin en son modellerine atölye çıkış fiyatlarıyla anında ve doğrudan erişerek para, zaman ve efor kaybetmeden alışveriş yapabiliyor. Altın Çarşı sadece kalite ve fiyat avantajı ile değil, sunduğu diğer fırsatlarla da kuyumculara kazandırıyor.”
Altın Çarşı’nın kuyumculara sunduğu avantajlar
- Kuyumcular Altın Çarşı’ya ücretsiz üye oluyor
- Sektörel anlık piyasa verilerine ücretsiz erişiyor
- Yeni modeller üretildiği anda, aylarca beklemeden ürünleri anında inceliyor
- Binlerce kaliteli mücevher modeline en uygun fiyatlarla ulaşıyor
- Ayar ve kalite kaygısı olmadan ürünleri seçiyor
- İstedikleri adet ve gramda ürün siparişi veriyor
- Bölge ve mesafe farkı gözetmeden ülke genelinde aynı fiyatlarla alışveriş yapıyor
- Altın/TL havale, kredi kartı gibi farklı ödeme seçeneklerini kullanıyor
- Ve tüm siparişlerini güvenli kurye (sigortalı, zırhlı araç, silahlı eleman) ile Türkiye’nin herhangi bir noktasında 1-3 gün arasında teslim alıyor.
Adını 16’ncı yüzyılda Kapalı Çarşı’nın içinde sarraf, kuyumcu ve antikacıların bulunduğu, güven ve müşteriye saygı kavramlarıyla özdeşleşmiş olan bölümden alan Altın Çarşı, geleneksel ticaret ahlakıyla en son teknolojileri birleştirerek kuyumculuk sektörüne yepyeni bir soluk getiriyor.