Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, 4077 sayılı eski Tüketici Yasası ile tüketicinin, 2014 yılından itibaren 10 yıl geriye dönük olmak kaydıyla bankaların aldığı komisyonları mahkeme kararıyla alabildiğini hatırlattı. Hakem heyetlerine verilen dilekçelerin de yüzde 95’nin tüketici lehine sonuçlandığını kaydeden Gündüz, Yeni yasayla tüketicinin köşeye sıkıştırıldığını savundu.
20 KALEM KOMİSYON
Bankaların bu yıl yaptıkları sözleşmelerde kullandırdıkları kredilerde 20 kalem komisyon alabildiğine işaret eden Gündüz, üstelik bu rakamların da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlendiğini, bakanlığın onayladığını vurguladı. Bu kalemlerin içerisinde dosya masrafı ve kredi kartı aidat komisyonlarının da bulunduğuna işaret eden Gündüz, "Tüketiciler yeni yasa ile ellerinden alınmış olan haklarını bilmediklerinden dolayı hakem heyetlerine dilekçe veriyor. Ancak, bankalar yeni yasadan yararlanarak mahkemeyi kazanıyor. Böylece, tüketici maddi ve manevi zarara uğratılmış oluyor" dedi.
2015 yılı itibari ile bankalardan kredi çekeceklerin sözleşmelere şerh koymaları ya da imkanları varsa avukata danışarak sözleşme imzalamaları tavsiyesinde bulunan Neşet Gündüz, yeni çıkan 6502 sayılı Tüketici Yasası’nın, tüketicinin pek çok hakkını elinden aldığını söyledi.
Yasal zorunluluk nedeniyle bankayla işlem yapan tüketicilerin dosya masrafı, kredi kartı aidatı, hesap işletim ücreti veya benzer isimler altında bir takım bedelleri ödemek zorunda bırakılmasının haksız ve hukuksuz olduğunu vurgulayan Gündüz, "Hakem heyetlerinde tecrübeli personel yok. Bu nedenle, bazen tüketici yanlış yönlendirilebiliyor. Bu işin en kolay yolu, kredi çekeceğiniz zaman veya bankadan kredi kartı alacağınız zaman bankalarla oturun pazarlık edin" dedi.