Hem konut hem de ihtiyaç kredi faizleri son zamanlarda hızla geri çekildi ama halen gelinen seviye yüksek bulunuyor. Faizlerdeki düşüşün devam etmesi öngörülüyor. Ama acil ihtiyaçlar için ister ev, ister ihtiyaç kredisi olsun bazı noktalara dikkat ederek faiz maliyetlerini aşağı çekmek mümkün. Bu yolla aylık taksitlerde hem de toplam maliyette bütçeyi epeyce rahatlatabilirsiniz. İşte ucuz kredinin püf noktaları...
TOPLAM MALİYET
Kredi temin ederken herkes faize bakıyor. Ancak bakılması gereken tek nokta faiz değil. Masraflar toplamının ne kadar olduğu önemli. Çünkü masraflar yükseldikçe toplam maliyet de artıyor. Mesela, bir banka aylık yüzde 1.79 faiz oranıyla ihtiyaç kredisi kullandırır ama kredi tahsis ücreti yani dosya masrafı yoktur. Diğer bankanın faizi ise aylık 1.74’tür ama masraf vardır. Bu durumda faiz avantajı ortadan kalkar.
FARK AÇILIYOR
Gerçekte bakılması gereken faiz oranı, masraflar dahil faiz oranıdır. Yani yazılı tekliflerde geçen ismi ile ‘MDFO’. Peki bunlar neler? Banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV), kaynak kullanım destekleme fonu (KKDF), ekspertiz ücreti, istihbarat ücreti, ipotek ücretleri, avukat masrafı, hizmet bedeli, hayat sigortası ve DASK. Masraflar 10 yıllık vadede bankaya göre 5 bin lira ile 15 bin lira arasında değişiyor.
KARŞILAŞTIRIN
Hem daha düşük kredi oranı hem de daha düşük masrafları alanı seçerseniz en uygun krediyi bulmuş olursunuz. Bunun için sadece bir bankaya bağlı kalmayın. Mutlaka birkaç alternatif bankadan teklif alın. Aldığınız tekliflerin de yazılı olmasına dikkat edin. Bu tekliflerde neye ne kadar ödeyeceğiniz ve vade sonu masraflarınız yer alır. Böylece teklifleri birbiriyle karşılaştırın. Günümüzde 1 kuruşun önemi var, hesabı da buna göre yapmak gerekiyor.
FAİZLERİ İNCELEYİN
İki bankada faiz aynı olduğu halde tahsis ücreti az olan krediyi daha ucuz kullandırıyor demektir. örneğin; 100 bin liralık, 120 ay vadeli ve yüzde 1.28 faizli konut kredisi alalım. burada masrafsız toplam maliyet 196 bin 200 lira oluyor.ancak masraflar eklendiğinde bu yüzde 1.28’lik oran 1.36’ya yükseliyor ve ödediğiniz toplam maliyet 203 bin 400 liraya çıkıyor.Yani başka bir banka faiz oranını 1.36’dan ve masrafsız veriyorsa aynı hesaba geliyor.
SİGORTA AVANTAJI
konut kredisi alırken DASK zorunlu olsa da hayat sigortası yaptırmak zorunlu değil ancak yaptıranlar için daha cazip faiz imkanı sunuluyor. üstelik hayat sigortasının krediyi alanın vefatı halinde geride kalanları borca karşı koruduğu da bir gerçek. örneğin; 48 ay vadeli 50 bin liralık bir ihtiyaç kredisinde sigorta yaptıran müşteri, vade sonunda ödeyeceği 250- 300 liralık hayat sigortasına karşılık 2400 lira avantaj sağlıyor.
NOTUNUZU YÜKSELTİN
Geçmişte kredi ödemelerinizi aksatmadıysanız, düzenli gelire sahipseniz ve kredi çekeceğiniz banka ile uzun süredir çalışıyorsanız bankanın gözünde puanınız daha yüksektir. O zaman banka yıllık bazda yüzde 1-2 daha düşük faizle kredi kullandırabilir. dolayısıyla kredi notunuzu yükseltmek için faturalarınızı, kredi kartı borcunuzu ya da kredi taksitlerinizi düzenli ödemeye dikkat edin.
VADEYİ UZUN TUTMAK YERİNE ÖDEME GÜCÜNÜZE GÖRE BELİRLEYİN
-Kredinin vadesi uzadıkça taksit düşse de toplam maliyet artar. Bütçenize uygun taksidi seçip, vadeyi kısalmak daha avantajlı olur.
-Kredi sözleşmesini imzalamadan önce tüm masrafların yazılı olduğu ‘Bilgi Formu’nu dikkatlice inceleyin.
-İnternet ve mobil üzerinden yapılan başvurularda bazı bankalar masraf almıyor. Böylece krediyi daha ucuza alabilirsiniz.
-Kredi aldığınız banka sizin için hesap açarsa bundan ücret ya da aidat alamaz. Buna dikkat edin!
-Acil nakit ihtiyaçlarınızı kredi kartı veya avans hesap yoluyla değil ihtiyaç kredisiyle karşılayın. Çünkü kart ve avans hesapta nakit çekme faizi daha yüksek.
-Bazı bankalar dönemsel olarak kredi kampanyası düzenliyor. Bunlar maliyet avantajları sunuyor. Bilgilendirme mesajlarını takip edin.