Kripto Para Düzenlemesi TBMM'ye Sunuldu

AK Parti milletvekillerinin desteğiyle hazırlanan ve TBMM'ye sunulan Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kripto paralara yönelik ilk yasal düzenleme olma niteliğini taşıyor.

AK Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulan Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kripto paralara ilişkin Türkiye’nin ilk yasal düzenlemesi olarak dikkat çekiyor.

Kripto paralara yönelik düzenlemeler içeren bu kanun teklifi, dünya genelindeki uygulamalar incelenerek hazırlandı ve uzun bir süredir üzerinde çalışılan bir teklif. Teklif, kripto varlıklara, kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ve müşterilerin korunmasına yönelik düzenlemeler içeriyor.

Kripto Paralara İlişkin Düzenleme Kanunun Detayları

Kripto paralara ilişkin düzenlemeler, Sermaye Piyasası Kanunu'na eklenecek. Teklif, bu kanuna kripto varlıklara yönelik tanımlar eklemeyi amaçlıyor. Kanun teklifi, 30 Mayıs Perşembe günü Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek ve ardından TBMM Genel Kurulunda ele alınacak. Kabul edilmesi halinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıların faaliyete başlaması için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) izin alması zorunlu olacak. Ayrıca bu sağlayıcıların, TÜBİTAK’ın belirleyeceği bilgi sistemleri ve teknolojik altyapı kriterlerine uygun olması gerekecek. Yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği ile ilgili usul ve esaslar SPK tarafından belirlenecek.

Platformlarda fiyatlar serbest piyasa koşullarında oluşacak. İşlemlerin güvenilir, şeffaf ve adil bir şekilde gerçekleşmesi için platformlar gerekli gözetim sistemlerini kuracak ve önleyici tedbirleri alacak.

Müşterilerin kripto para transferlerinin gerçekleştirildiği cüzdanlara ve fon transferlerinin gerçekleştirildiği hesaplara ilişkin kayıtlar güvenli ve erişilebilir şekilde tutulacak. Tüm işlem kayıtlarının bütünlüğü, doğruluğu ve gizliliği sağlanacak.

Platformların müşterilerine ait kripto varlıklar, müşterilerin kendi cüzdanlarında tutulacak. Saklama hizmeti ise yetkilendirilmiş bankalar veya BDDK tarafından uygun görülen kuruluşlarca sunulacak. Müşterilere ait nakitlerin bankalarda tutulması zorunlu olacak.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının hukuka aykırı faaliyetleri ve yükümlülüklerini yerine getirememesinden doğan zararlardan hizmet sağlayıcılar sorumlu olacak. Ayrıca bilişim sistemleri ile ilgili tüm sorunlardan da sorumlu olacaklar.

Müşterilerin kripto varlıkları, hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle haczedilemeyecek ve rehnedilemeyecek. Ancak adli makamlar tarafından el konulması halinde, bu varlıklar yetkilendirilmiş saklama kuruluşlarında muhafaza edilecek.

İzinsiz faaliyet gösteren kişiler 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alacak. Zimmet suçu işleyenler ise 8 yıldan 20 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılacak.

Düzenleme ile vergi getirilmeyecek ancak platformlar gelirlerinin %1’ini SPK ve TÜBİTAK’a hizmet bedeli olarak ödeyecekler.

Hizmet sağlayıcılar, kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte bir ay içinde gerekli başvuruları yapacak ya da üç ay içinde tasfiye kararı alacak. Yurt dışı sağlayıcılar ise faaliyetlerini üç ay içinde sonlandıracak.

Ekonomi Haberleri